Szezonnyitó szellemvasút

2001.04.20. 20:17
Elkezdődött az idei horrorszezon. Első kínálatunk egy hatásos klisékkel dolgozó, klasszikus darab. A fülledt Délen játszódó pszichotrip mindent bevet, amit az izgalomra vágyó közönség igényel: voodoo, erőszak, pedofília, mindez buja mocsarakkal és dörgő mennybolttal ékesítve.
Lent USA-Délen a helyzet változatlan. A fülledt meleget és begyepesedett konzervativizmust csak a tropikus záporeső és a voodoo kavarja fel. Ebben a közegben neveli a fiatalon megözvegyült jós- és hősnőnk három gyermekét. Az unott kisváros összes őrültje, csalfája és bigottja hozzá jár kártyát vetni, hogy fény derüljön egy-egy gyomorfekély diktálta rémálomra, a jövő heti baseballeredményekre vagy egy pallérozatlan libidón esett sötét foltra.

A Elizabethből ismert Cate Blanchett oldalán feltűnik az öszes campushorrorista C-kategóriás színész (Katie Holmes, Greg Kinnear és Giovanni Ribisi), ám mindenki jól idomul a turbó-ködgép által keltett fojtott hangulathoz. Még Ms. Geffen (aka Keanu Reeves) is simul, noha a sors ezúttal egy szakállas, baseball-sapkás tahó szerepét osztotta rá. Talán éppen ezért csorgatja rá a nyálát a kisváros összes cédája, vagy azért mert szeretkezés előtt és/vagy után összeveri partnereit...

Nem tudjuk meg a választ, mint ahogy a f*ckingatag menyasszonyt játszó Katie Holmes sem, mert szerencsétlenből illusztris vízihullát csinál a forgatókönyv. Összeáll a kép: indás mocsarak, felhős égbolt, köd, zseblámpa, akárcsak egy tökéletes darab a 80-as évek horrorreneszánszából.

Az utóbbi évek felhozatalában kifejezetten üdítőnek tűnik a végeredmény. Ez persze még korántsem jelenti azt, hogy a film egy remekmű volna. Nyárindítónak mindenesetre megteszi.

Sam Raimi - Rossz álmok
rendező: Sam Raimi
író: Billy Bob Thornton , Tom Epperson
zeneszerző: Christopher Young
operatőr: Jamie Anderson
jelmeztervező: Julie Weiss
producer: James Jacks , Tom Rosenberg , Robert G. Tapert
executive producer: Sean Daniel , Gregory Goodman , Gary Lucchesi , Ted Tannebaum
látványtervező: Neil Spisak
szereplő(k):
Cate Blanchett (Annie Wilson)
Giovanni Ribisi (Buddy Cole)
Keanu Reeves (Donnie Barksdale)
Katie Holmes (Jessica King)
Greg Kinnear (Wayne Collins)
Hilary Swank (Valerie Barksdale)
Michael Jeter (Gerald Weems)
Kim Dickens (Linda)
J. K. Simmons (Johnson sheriff)
Chelcie Ross (Kenneth King)