Menekülés a rövidfilmbe

2001.09.19. 13:40
Immár negyedik alkalommal rendezi meg a budapesti Banán klub és a Francia Intézet a Menekülés a rövidfilmbe elnevezésű filmfesztivált, amelyet az idén október 18-24. között tartanak a Fő utcai intézetben és a Toldi moziban - tájékoztatta a Banán klub az MTI-t.
Az ismertetés szerint a részvétel iránt érdeklődő magyar alkotók számára Aranybanán címmel pályázatot hirdettek, amelyre október 1-jéig lehet nevezni.

Pályázni 35-, illetve 16 milliméteres filmre vagy bármilyen videoformátumú nyersanyagra rögzített rövidfilmmel lehet; írásban a bemutatásra szánt film rövid tartalmát kell ismertetni, és be kell adni a film VHS kópiáját is.

A szervezők téma és műfaji korlátokat nem állítottak. A pályázat szempontjából rövidfilmnek minősülnek a 2 és 45 perc közötti alkotások.

A Menekülés a rövidfilmbe című fesztivál alapötletét egy francia rendezvény szolgáltatta, amelyet immár 23 év rendeznek meg, Clermont-Ferrandban; az ottani bölcsészkar film iránt érdeklődő fiataljai a hetvenes évek végén szerveztek először seregszemlét kisfilmekből, hogy felhívják a figyelmet a sokak által elfeledett műfajra.

A clermont-ferrand-i fesztivál azóta Európa legnagyobb rövidfilmes vásárává nőtte ki magát: a január végi egy hét során több mint kétszázezer látogató fordul meg a vetítéseken. Tíz helyszínen összesen háromezer filmet mutatnak be.

A budapesti fesztiválon évről évre ebből a rendkívül színes kínálatból mutattak be néhányat a legsikeresebbek közül, részben azért, hogy felhívják a filmes szakma figyelmét: érdemes nevezni a kinti versenyre.

Az ez évi budapesti vetítéssorozatra a clermont-ferrand-i fesztivál szervezője is ellátogat, hogy felmérje a magyar rövidfilmpiacot - közölték a szervezők.