Skótszoknyás fekete dealer Liverpoolban

2001.12.04. 13:54
Tradicionális skót viseletben virít legújabb filmjében Hollywood egyik legdögösebb fekete színésze. Samuel L. Jackson (Ponyvaregény, Jackie Brown) egy angol low-budget vígjátékban próbálta fel a hagyományos kockás szoknyát.
Carlyle és Jackson a forgatáson
"Az 51. tagállam" című komédiában Jackson egy drogkereskedő vegyészt alakít, aki nyugdíjba vonulása előtt elhagyja az Államokat, és Liverpoolban készül egy utolsó dobásra. Jackson filmbeli partnere az Alul semmi és a Trainspotting sztárja, Robert Carlyle, aki a dealer idegenvezetőjét játssza. A kettejük közti konfliktus abból fakad, hogy a helyi kábszerpiacot ismerő angol kísérő megrögzött Amerika-gyűlölő - erre utal maga cím is, mely Puerto Ricót, amerikai szlengben pedig Kanadát jelöli.

"-Egyszerűen megtetszett az ötlet: fekete férfi skót szoknyában. Az első pillanattól fogva kényelmesen éreztem magam a szerepben" - nyilatkozott Jackson, aki először állt kamera elé a Star Wars-trilógia 2. részének forgatása óta. "Nagyon magabiztosan jártam-keltem, és élveztem ahogy a szoknya a combjaimat verdeste." A Ponyvaregény kegyetlen bérgyilkosa azt is bevallotta, hogy a tradícionális ruhadarab alatt nem viselt semmit: "-Mivel a büdzséből nem futtta, hogy digitális technikával töröljenek ki részeket, a létrás jelenetek forgatásához alsónadrágot kellett felvennem."

A brit gyártású filmet, melyet a hong-kongi születésű Ronny Yu rendezett, néhány Los Angeles-i jelenet kivételével végig Liverpoolban forgatták. A rendkívül alacsony - mindössze 27 millió dolláros - költségvetésű komédia pénteken kerül a mozikba Nagy Britanniában.