Auguszta
-3 °C
2 °C

Ősmagyarok és amnéziások a csúcson

2004.02.17. 14:50
Míg a Valentin napi hétvégén az amerikaiak az új Adam Sandler-Drew Barrymore romantikus vígjátékra 41 millió dollár értékben vettek jegyet, addig a budapestiek 57 millió forintot költöttek a romantikamentes történelmi időutazó filmre, a Magyar vándorra.
A Peter Segal rendezésében 75 millióból készült 50 First Dates (Az első 50 randi) című film története szerint Drew Barrymore egy baleset következtében agykárosodást szenved, és elfelejti az előző nap eseményeit, így Adam Sandlernek naponta újból el kell csábítania őt. A pénteki jegybevételek általában 30-40 százalékkal emelkednek szombaton, ám a Sony Pictures szerint a romantikus film eredményét legalább 96 százalékkal növelte a Valentin-nap.

Az 50 First Dates a februári össznézettségi listán a második helyre került, az 58 milliót produkáló 2001-es Hannibál és a tavaly 40,3 milliót hozó Daredevil, a fenegyerek közé.

Adam Sandler és Drew Barrymore eddigi rekordbevételt produkáló filmjeivel is felveszi a versenyt a hétvégi premier: Sandler Jack Nicholsonnal készült Ki nevel a végén? című vígjátéka 42 milliót hozott az első hétvégéjén, a Barrymore-féle Charlie angyalai pedig 40 milliót.

Az Oscar-jelöltek a lista végén

A Birkanyírás folytatása, a tíz napja vetített Barbershop2 című, Ice Cube főszereplésével készült hip-hop vígjáték a második helyezett 15,6 millió dollárral. 14 millióval a harmadik helyre csúszott a Kurt Russell főszereplésével készült Miracle című, valós történetből készült hokifilm, 5,7 millióval a negyedik helyre tornázta fel magát a múlt heti ötödikről a The Butterfly Effect. A Jennifer Aniston és Ben Stiller főszereplésével készült Along Came Polly című komédia 5 millió dollárral a hatodik lett.

Az Oscar jelöltek tartják a helyüket a tízes lista végén: a Gyűrűk Ura - A király visszatér nyolcadik 4,15 millió dollárral (összbevétele 356 millió dollár), Anthony Minghella Cold Mountain-je 3,7 millióval a tizedikről a kilencedikre esett vissza (összbevétel: 87 millió dollár), míg a 19 hete a listán szereplő, Clint Eastwood rendezésében készült Titokzatos folyó (Mystic River) még mindig a tizedik.

Gyűrű helyett Győző az úr Budapesten

Budapesten a február 5. és február 1. között tartó mozihéten véget ért a Gyűrűk Ura - A Király visszatér egy hónapja tartó győzelmi sorozata. A jegyeladási listát a Szabó Győző, Gesztesi Károly és Szervét Tibor főszereplésével, Herendi Gábor rendezésében készült Magyar vándor vezeti. Budapesten 65 786 néző váltott jegyet a filmre 57 millió forint értékben.

A második helyen a Magyarországon szintén most debütáló Mackótestvér című animációs film végzett 25 617-es nézőszámmal és 21 millió forintos bevétellel. A harmadik helyre csúszott a A Gyűrűk Ura - A Király visszatér. A negyedik lett az eddigi második helyezett Pofa be! című francia vígjáték Jean Reno és Gérard Depardieu főszereplésével. A kőkemény gengszter és a barátságos idióta kapcsolatát bemutató filmet ezen a héten 15 016-an nézték meg, a bevétel pedig 14 millió forint.

Az Amazonas kincse az ötödik helyen áll, a dzsungelvígjátékra 7446-an váltottak jegyet. A hatodik a Jószomszédi iszony 5049 nézővel, a hetedik pedig a Holt költők társaságának női verziója, a Mona Lisa mosolya, amely ezen a héten 3917 ártatlan budapestit csalt a mozikba.

A nyolcadik a Hugh Grant fémjelezte Igazából szerelem lett, a romantikus vígjátékra 4 025-en váltottak jegyet 3,8 millió forint értékben (a film december 4-i bemutatója óta az összbevétel már elérte a 124 millió forintot). A kilencedik a budapesti metróban forgatott Kontroll lett 3 966 nézővel, mindössze 3,9 millió forintos árbevétellel. A jegyellenőrzés nehézségeit feltáró alkotás pénzügyi sikere meghaladja az angol sikervígjáték magyarországi eredményeit, hiszen a premier óta a bevétel elérte a 130 millió forintot. A lista tizedik helyére szorult a kanadai Mambo Italiano 2 079 nézővel.