A brit szórakoztatóipar fekete hétvégéje

2003.07.28. 15:54
Elhunyt John Schlesinger, az Oscar-díjas rendező. Ugyanezen a hétvégén meghalt Bob Hope is, a huszadik század egyik legjelentősebb komikusa.
77 éves korában meghalt John Schlesinger. Az Oscar-díjas rendező már két éve stroke-ban szenvedett. A halál egy Palm Springs-i kórházban érte egy nappal azután, hogy lekapcsolták a lélegeztetőgépről. A hollywoodi legenda 1970-ben nyerte el a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat az Éjféli cowboy (Midnight Cowboy) című filmjéért.

Schlesinger mindörökké

Richard Gere, aki Schlesinger Jenkik (Yanks) című filmjében szerepelt, így nyilatkozott a rendezőről: "John 60-as 70-es években készült filmjei örökérvényűek; bármikor, bárhol megállják a helyüket. Filmjei merészek, kihívóak, ingerlőek, mozgalmasak, szellemesek, bölcsek és mélyértelműek.

Schlesinger Londonban született, és Oxfordban tanult. Hírnevet az 1960-as években szerzett olyan filmsikerekkel, mint A hazudós Billy (Billy Liar), a Darling, vagy a Távol a tébolyult tömegtől (Far From The Madding Crowd). Pályájának csúcsa az 1969-es Éjféli cowboy című filmje volt, amelyet a következő évben hét Oscarra jelöltek, ebből hármat el is nyert. A legjobb rendező, film és forgatókönyv kategóriában szerezte meg az aranyozott szobrot.

Az ezt követő harminc évben is számos példaértékű filmet rendezett, többek között a Maraton életre halálra (Marathon Man) című filmet Laurence Olivier és Dustin Hoffman főszereplésével. Emlékezetes alkotása volt még az 1990-es Csendes terror (Pacific Heights) című film. Utolsó rendezése A második legjobb dolog (The Next Best Thing) 2000-ben készült Madonna és Rupert Everett főszereplésével.

"John Schlesinger a brit filmgyártás egyik legnagyobb alakja volt" - mondta Amanda Nevill, a Brit Filmintézet igazgatója.

Száz év humor

Ugyanezen a hétvégén Bob Hope, a legendás és méltán népszerű előadóművész is eltávozott az élők sorából. Idén májusban ünnepelte századik születésnapját. Hope utólérhetetlen komikus volt, az időzítés mestere. Karizmatikus személyisége és művészi teljesítménye miatt hazájában nemzeti ikonként tisztelték. A "komédia királya" több, mint 75 filmben, 475 tévéműsorban és ezernél is több rádióműsorban szerepelt.