Robbantás a Sorstalanságban

2004.05.25. 15:02
Légitámadást vesz fel kedden a dunaújvárosi salakgödörben a Sorstalanság stábja Koltai Lajos rendező és Sík Endre, a Sorstalanság új produkciós vezetője irányítása alatt. Közben Hámori András, az új producer külföldön tárgyalásokat folytat, hiszen nincs aláírt koprodukciós szerződés a birtokukban.
"Most készülünk a robbantásra! Légitámadás van, a háttérben repülőgépek látszanak, az emberek a salakgödörbe bújtak" - közvetítette az Indexnek kedd délután a forgatás eseményeit Dunaújvárosból Sík Endre a produkció új vezetője. Még három napot tölt a Dunaferr területén Koltai Lajos rendező a stábjával "teljes biztonsági felügyelet mellett", ahol többek között azt is rögzítik, ahogy "a régi Martin acélcsarnokban a rabok és a kényszermunkások dolgoznak".

Koltai: ütemterv szerint robbantunk
"A több hónapos kényszerleállás után három hete kezdtünk újra forgatni" - magyarázta Gréczy Zsolt, a produkció sajtófőnöke az Indexnek. "Eddig Fóton vettük fel a tábori jeleneteket, ma ment a stáb Dunaújvárosba. A munkálatok tehát a Gréczy elmondása szerint már csak a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) által elrendelt pénzügyi vizsgálat zavarja a film ütemtervét.

Az MMK részéről viszont nem várható gyors vizsgálati eredmény, hiszen a Közalapítvány még a Producerek Szövetsége által neki címzett nyílt levél megválaszolását is (melyben az MMK-t többek között a Sorstalanság pénzügyeinek tisztázására szólítják fel) június 3-ra halasztotta - derült ki az MMK főtitkárának az Indexnek hagyott üzenetéből.

Nincs koprodukciós partner

"Jelenleg koprodukciós partnerrel nincs aláírt szerződés a birtokunkban" - árulta el Gréczy. A produkciót ugyanis egy hónapja a londoni székhelyű Film Finance Ltd. már átvizsgálta és 200 millió forintos indokolatlan hiányt talált a költségvetésben. Barbalics Pétert ekkor Ez a negatív hírverés a többi magyar reménybeli nemzetközi koprodukció létrejötte mellett hátráltathatja magának a Sorstalanságnak a további koprodukciós tárgyalásait is, melyek Gréczy elmondása szerint azért "folyamatban vannak". "Hámori hétvégén tér haza a külföldi tárgyalásokról" - tette hozzá.

A produkció 2,5 milliárd forintos költségvetése változatlan, 920 millió forintot a magyar állam már teljes egészében átutalt. A filmet eddig nyolc héten át forgatták, összesen még három hét munka van hátra Fóton, Dunaújvárosban, Piliscsabán, budapesti helyszíneken és Németországban.