Kertész Imrének tetszik a lágerfilm

2004.10.01. 11:26
"A mi filmünk egy személyiségvesztés története. A film elején a fiú szép, mint egy angyal, de megrontják, és a film végére bölcs aggastyán lesz belőle" - nyilatkozta csütörtökön Berlinben az MTI-nek Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas szerző, aki a napokban látta a Sorstalanság című regényéből készült, Koltai Lajos rendezte film végleges változatát, és zene nélkül is nagyon szépnek találta.
Hang-utómunkálatokat még végeznek ugyan a filmen, és az Ennio Morricone zenéjének főmotívumát is még csak lemezről játszotta le Koltai Lajos Kertész Imrének, a Nobel-díjas író, mint mondja, mégis teljes képet alkotott.

"Ilyen még nem volt: koncentrációs táborban játszódik és szép. Koltai átvett a regényből mindent, amit filmileg át lehetett venni. Párját ritkító darab született ebben a zsánerben, témakörben" - mondta Kertész Imre.

Kertész néhány hasonló témájú filmről is véleményt nyilvánított. Spielberg filmje, a Schindler listája nem tetszett neki, rossz felfogásban készült "tudatlan" filmnek tartja. Polanski A zongoristájából csak előzeteseket látott, a teljes művet nem akarta megnézni, mert a látott részletekből áradó brutalitás riasztotta. Elismeréssel nyilatkozott viszont Kertész Benigni Az élet szép című "meseszerű" munkájáról.

Világpremier februárban

Koltai Lajos korábban azt mondta, hogy előreláthatólag decemberre, vagy januárra készül el a Sorstalanság már vetíthető kópiája. Valószínű, hogy a Sorstalanság világpremierje februárban a berlini filmfesztiválon lesz.

A Sorstalanságot az eredetileg tervezett 60 helyett 59 nap alatt vették fel, a stáb a magyarországi forgatások befejeztével az utolsó héten egyebek között Merseburgban, Erfurtban és Arnstadtban dolgozott - mondta Gréczy Zsolt, a produkció sajtósa az Indexnek. Az első filmjét rendező Koltai Lajos - aki Szabó István Oscar-díjas filmjét, a Mephistót is fényképezte - az utolsó heti, németországi forgatási helyszíneken Pados Gyula operatőr távollétében Gulyás Buda operatőrrel, a produkció eddigi standfotósával közösen fényképezte a filmet.