Brad Pitt, Skoda, Városliget

2002.02.15. 08:40
Az Evita óta egyre gyakrabban szerepel Budapest valamelyik nagyváros fedőneve alatt, bár én korábban is láttam Schwarzeneggert géppuskával a Rudas Fürdő tetején a fekete 7-esről. A Kémjátszma forgatását azonban a szokásosnál is nagyobb hírverés okozta: állítólag valaki látta Robert Redford fél arcát, ahogy egy forgatási nap után beosont a Kempinski hátsó bejáratán. A Mai Nap pedig kétoldalas cikket közölt arról, hogy Brad Pitt nem tudta beindítani a Skoda 1000 MB-t.
Ilyen előzmények után már csak Budapest miatt is beülünk a moziba, hátha láthatunk egy Állami Biztosító- vagy Aranypók-feliratot az 50-es évek Berlinjében. Ha az nem is kerül a vászonra, a Szabadság hid azért feltűnik egy berlini panorámában, akaratlanul is eszünkbe juttatva mennyivel könnyebb helyzete lett volna a keletnémet rezsimnek, ha egy Duna szélességű folyó mellé építhetik a Falat. Így télen kizárólag Schirilla György, vagy a nyomdokaiba lépett fia kísérelhetett volna meg sikeres szökést a hőn áhított nyugati oldalra.

Pitt és Redford cserbenhagyás előtt I.
A Kémjátszma, mint ahogy a címéből is egyértelműen kitűnik: kémfilm. Stirlitz óta tudjuk, veszélyes és skizofrén állapot kémnek lenni, az ember állandó feszültségben él, nincs neve, múltja, nem nőzhet kedvére, mindezt csak a felsőbbrendű küldetéstudat és a mindent tudó igazolvány, a titkos akciók ellensúlyozzák. Nem bízhat a legjobb barátaiban sem, maximum abban, hogy megéri a nyugdíjkorhatárt, és a félrerakott pénzén nyugalomban tengetheti a hátralevő életét valamelyik déltengeri szigeten. Már ha a jól fizető CIA-nek dolgozik, és a CÉG valami magasabb érdektől vezérelve nem hagyja cserben.

Mert a film vezérmotívuma az átbaszások, cserbenhagyások története. Robert Redford, a kém, aki nem varratja fel ráncait, valószínű, hogy Keselyű fedőnévvel a műfaj alapfilmjének zárójelenetének sugallata ellenére sikeresen túlélte a harmadik nap végét is. Sőt sikeresen beépült, mert Nathan Muir néven újra CIA-ügynökként bukkan fel, és megint nemes bosszút áll a Cégen.

A nyugdíjazás előtti utolsó napot tölti, amikor megtudja, hogy barátját, Bishopot (Brad Pitt), az általa korábban beszervezett és kitanított ügynököt a szokásos cserekereskedelem helyett a CÉG megpróbálja egy kínai börtönben felejteni, ami a biztos halált jelenti. Persze Bishop azért került börtönbe, mert Muir-Redford korábban átvágta: egy eltolt akcióért bosszúból Bishop barátnőjét feladta a kínaiaknak. Azért Bishopot sem kellet félteni, ő is cserbenhagyott egy-két kapcsolatot akciói során, ez a szakmával jár, ezt nevezik a szakzsargonban játéknak. Redfordban felébred a lelkiismeret, tehetségét és szakértelmét a CÉG ellen felhasználva, és az addig hangoztatott cinikus elveit feladva megmenti barátját és annak barátnőjét.

Pitt és Redford cserbenhagyás előtt II.
Körülbelül ennyi a történet visszaemlékezésekkel tarkítva a régi szép időkre, a beszervezés körülményeire, a kiképzésre, sikeres és sikertelen közös akciókra. Feltűnik minden: az amerikai diverzáns akciófilmekben felhasznált történelmi helyszín, Kelet-Berlin a Gozsdu-udvarral, Vietnam az őserdőkkel, és Közel-kelet az arabokkal. Ezt a történetvezetést ugyanezen helyszínekkel korábban valamelyik McGyver filmből már megismerhettük, de ott legalább az akciók ötletesebbek voltak. Miközben Redford folyamatosan sulykolja Bishopba és a nézőbe, hogy milyennek kell lenni egy jó kémnek, cinikusnak, bizalmatlannak, kegyetlennek és érzéketlennek, anyagiasnak és kellően talpraesettnek, mintha ezt nem tudnánk már más, hasonló filmekből és a Hód-könyvekből.

A mentőakció persze sikerrel jár, Redford elhúz a Porschéjével balra, Bishop a sikeresen beindított Skoda 1000 MB-vel kidöcög a Városligetből, sikeresen átjut a Checkpoint Charlie-n és fellélegezve elindul a Dembinszky utca és a második epizód felé.

Spy Game - Kémjátszma
Színes feliratos angol-amerikai krimi, 126 perc, 2001
rendező: Tony Scott
forgatókönyvíró: Michael Frost Beckner, David Arata
operatőr: Daniel Mindel
díszlettervező: Andy Nicholson
jelmeztervező: Louise Frogley
zene: Harry Gregson-Williams
producer: Douglas Wick, Marc Abraham
executive producer: Iain Smith, Thomas A. Bliss, Armyan Bernstein, James W. Skotchdopole
látványtervező: Norris Spencer
vágó: Geraint Huw Reynolds, Christian Wagner
szereplő(k):
Brad Pitt (Tom Bishop)
Robert Redford (Nathan Muir)
Catherine McCormack (Elizabeth Hadley)
Benkóczy Zoltán
Bánfalvy Ágnes
Stephen Dillane
Hegyi Barbara
Oberfrank Pál
Papadimitriu Athina
Rékasi Károly
Stohl András
Szervét Tibor
Osvárt Andrea