Szilvia
5 °C
16 °C

Hitler rendezője új filmet készített

2002.01.07. 14:36
Leni Riefenstahl, Hitler egykori propagandafilmese 48 év szünet után új filmet készített - adta hírül a BBC. A 100 éves Riefenstahl annak idején a nürnbergi náci gyűlésről készített, Az akarat diadala című filmjével vált híressé. Új alkotása természetfilm: az Indiai-óceán víz alatti életét mutatja be.
Az új filmet zömében Pápua Új-Guinea vidékén forgatták 1970 és 2000 között, zenéjét Giorgio Moroder szerezte. Az idős rendező 71 évesen kezdett könnyűbúvárkodni, elmondása szerint utoljára két éve merült a tenger alá. A filmhez nem kevesebb, mint 2000 merülést hajtott végre.

A Víz alatti impressziók (Impressionen unter Wasser) címet viselő film már előrehaladott állapotban van, a vágási munkálatok is befejeződtek. A mozipremier Riefenstahl századik születésnapján lesz, 2002 augusztusában. Leni Riefenstahl víz alatti fotói már korábban megjelentek: 1978-ban a Korallkertek, majd 1990-ben a Víz alatti csoda című album került a könyvesboltokba.

A múlt: náci propagandafilmek

Leni Riefenstahl 1902-ben született Berlinben. Kezdetben táncosnőnek és színésznőnek készült, de a 30-as évek elején figyelme a rendezés felé fordult. Első filmjével (Kék fény) számos rajongót szerzett magának; ezek között volt az akkor feltörőben lévő Adolf Hitler is. A nemzetiszocialista pártvezér 1932-ben magához rendelte a fiatal rendezőt, és propagandafilmek készítésével bízta meg. 1934-ben készült el leghíresebb alkotása, Az akarat diadala, amely egy nürnbergi nmáci pártrendezvényt örökít meg. Dokumentálta az 1936-os berlini olimpiát is.

Riefenstahl mindig is tagadta, hogy a náci pártnak tagja lett volna, vagy hogy egyáltalán érdekelte volna a politika. A meghallgatások rendre tisztázták a háborús bűnök, illetve a náci múlt vádja alól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?