Hitler rendezője új filmet készített

2002.01.07. 14:36
Leni Riefenstahl, Hitler egykori propagandafilmese 48 év szünet után új filmet készített - adta hírül a BBC. A 100 éves Riefenstahl annak idején a nürnbergi náci gyűlésről készített, Az akarat diadala című filmjével vált híressé. Új alkotása természetfilm: az Indiai-óceán víz alatti életét mutatja be.
Az új filmet zömében Pápua Új-Guinea vidékén forgatták 1970 és 2000 között, zenéjét Giorgio Moroder szerezte. Az idős rendező 71 évesen kezdett könnyűbúvárkodni, elmondása szerint utoljára két éve merült a tenger alá. A filmhez nem kevesebb, mint 2000 merülést hajtott végre.

A Víz alatti impressziók (Impressionen unter Wasser) címet viselő film már előrehaladott állapotban van, a vágási munkálatok is befejeződtek. A mozipremier Riefenstahl századik születésnapján lesz, 2002 augusztusában. Leni Riefenstahl víz alatti fotói már korábban megjelentek: 1978-ban a Korallkertek, majd 1990-ben a Víz alatti csoda című album került a könyvesboltokba.

A múlt: náci propagandafilmek

Leni Riefenstahl 1902-ben született Berlinben. Kezdetben táncosnőnek és színésznőnek készült, de a 30-as évek elején figyelme a rendezés felé fordult. Első filmjével (Kék fény) számos rajongót szerzett magának; ezek között volt az akkor feltörőben lévő Adolf Hitler is. A nemzetiszocialista pártvezér 1932-ben magához rendelte a fiatal rendezőt, és propagandafilmek készítésével bízta meg. 1934-ben készült el leghíresebb alkotása, Az akarat diadala, amely egy nürnbergi nmáci pártrendezvényt örökít meg. Dokumentálta az 1936-os berlini olimpiát is.

Riefenstahl mindig is tagadta, hogy a náci pártnak tagja lett volna, vagy hogy egyáltalán érdekelte volna a politika. A meghallgatások rendre tisztázták a háborús bűnök, illetve a náci múlt vádja alól.