Kis svéd románc

2000.10.12. 17:12
Mielőtt valaki azért ülne be a Kurva Åmål-ra mert azt gondolná, hogy ez egy "olyan nagyon durva film", hát ki kell ábrándítanom. Nem olyan film ez. Egy hideg svéd kisváros iskolájának története, két lányé, akik annak ellenére, hogy meglehetősen különböznek egymástól - mit ad Isten - egymásba szeretnek. Aranyos, kedves filmecske, "Te is más vagy, te sem vagy más" szlogen alatt.
Az Åmål unalmas egy hely. Semmi, de semmi nem történik itt: nincs nagy bevásárlóközpont, se dizsi, se semmi. Szar egy hely. Csak egyszerű motoros-mobilos-baseballsapkás fiúk a terítéken, szűk a keret, sehol egy jó pasi. Ilyen környezetben nem csoda, ha a tizenéves, ippen serdülő leányok úgy érzik, váltani kell. Ágnes az iskola fekete báránya, az ő bulijára nem megy el senki, telefonon szórakoznak vele. Az iskolában nem vihorászik barátnőivel a sarokban a tanító bácsira mutogatva, az ő haját nem húzogatják a fiúk. Pedig aranyos kislány. Elin bezzeg az iskola szépe, aki szupermodell lesz egy szép napon és Miss Sweden is persze, gondolja naivan magában két házibuli között. "Fuckin' Åmål" ismételgeti előszeretettel. Mire a dolgok ideérnek, már rég kimentek a divatból. A közeledés a két lány között mégis elkerülhetetlen. Valami van kettőjük közt, még láthatatlan, de már vibrál, itt még történni fog valami, gondolhatja az okos és tapasztalt mozijáró. És lám, meg is történik.

A film, kicsit egyszerű cselekménye ellenére mégis aranyos és emberközeli. Nem közöl értékítéletet és nem sugall. Elmesél egy bájos szerelmet, ami történetesen két lány között bontakozik ki. A társadalmi konvenciókkal szembeszállva győzik le saját félelmeiket is.

Lukas Moodysson első nagyjátékfilmje ez. Több verseskötete és regénye jelent már meg, és három rövidfilmet is készített.

Fucking Åmål / Show Me Love (1998)
Rendezte: Lukas Moodysson
Operatőr: Ulf Brants
Szereplők: Rebecca Liljberg, Alexandra Dahlström, Erica Carlson, Mathias Rust, Stefan Hörberg, Josefin Nyberg