Szabó István: Ez csak egy könnyű történet

2003.11.20. 14:00
Míg Szabó István új filmjének, a Being Juliának a vágási munkálataiban vesz részt Torontóban, addig a betétdalokat a Magyar Rádióban játssza fel a Stúdió 11. A tizennyolcmillió dolláros költségű produkció résztvevői közül különösen Jeremy Ironsszal és Anette Beninggel elégedett az Oscar-díjas rendező, aki csak a rendezésről nem tud még véleményt formálni.
"Ez csak egy könnyű történet egy színésznőről, aki, mint mindannyian, nem akar megöregedni, és kétségbeesetten keresi az új energiát" - mondta Szabó István új filmjének történetéről. A W. Somerset Maugham Színház című regénye alapján készülő kanadai-angol-magyar koprodukció a rendező elmondása szerint 1938-ban, a londoni színházi világában játszódik. Az Anette Bening által játszott Julia ünnepelt színésznő, aki beleszeret egy nála jóval fiatalabb férfiba. A megcsalt férjét alakítja Jeremy Irons.

Szabó István
"Anette Bening és Jeremy Irons remek színészek és nagyon felkészült profik - mondta a rendező. - Ez pontosságot, egymás iránti megbecsülést, fegyelmezett munkát jelent. Jeremy Irons mögött egy több száz éves színházi kultúra szellemisége áll. Annette is színházi színésznő, nem voltak allűrjei, csak feladata, amit a legmagasabb szinten akart megoldani."

Fehér frakkban

A zeneszerző csak most dolgozik a zenén, de a betétdalokat Budapesten, a Magyar Rádió stúdiójában már játssza a Stúdió 11. "A film négy fontos és visszatérő dalát játsszák, melyek a kor hangulatának fontosabb jelzései, színei a filmben. Fehér frakkban, személyesen is megjelennek a vásznon, nem is egyszer." A nemrégiben negyvenedik születésnapját ünneplő együttes ugyanis a történet szerint abban a lokálban lép fel, ahol Julia találkozgat a fiatal szeretőjével.

"Nem tudom előre megmondani, hogy megfeleltem-e saját elvárásaimnak - mondta a rendező a tőle szokatlan vígjáték műfaja kapcsán. - Ez a film valóban egészen más, mint az eddigi munkáim. Könnyebb, nem terheli a történetet a közép-európai történelem szinte elviselhetetlen súlya, politikai mocska. Talán csak az a hasonlóság az eddigi filmjeimmel, hogy itt is mindenki maszkot hord és szerepet játszik, hogy megfeleljen másoknak. És ez néha kétségbeejtő."

Minden a terv szerint halad

A stáb júniustól negyvenkét napon át Budapesten és Kecskeméten is forgatott, amivel a rendező, mint mindennel, ami ehhez a filmhez kötődik, nagyon elégedett. A kecskeméti Katona József Színház vezetőinek és munkatársainak külön hálás a segítségért. "Mint mindig a mi esetünkben - kitűnő volt, és úgy tudom, ők is szerették ezt a munkát" - jegyezte meg a magyar stábról, amelyet Koltai Lajos operatőr és Robert Lantos producer erősített. A filmgyártás menetéről a rendező végül elmondta, nem változott a bemutató 2004 őszi időpontja: "Minden a terv szerint halad - mint a forgatáson - napra pontosan."