Wachowski testvérek: szado-mazo szex és sokmillió dollár

2003.05.22. 13:10
A Matrix Reloaded bemutatója táján egyre több részlet derül ki a sorozat forgatókönyvét író és azt rendező titokzatos Wachowski testvérpárról. A Mátrix sikeréhez nem kis részben járult hozzá a rendező testvérpárt körüllebegő titokzatosság, hiszen Larry és Andy például sohasem ad interjút vagy nyilatkozatot és tényleg alig lehet tudni róluk valamit.
Most kicsit oszlott a homály. Válási botránya miatt napvilágra kerültek Larry szerződései, így a Smoking Gun weboldal jóvoltából megtudhatjuk, milyen busás megállapodásokat kötött a testvérpár a filmstúdióval. A dolog úgy derült ki, hogy egy los angelesi bíróság - órákkal a Matrix Reloaded múlt heti bemutatója előtt - befagyasztotta Larry cégeinek számláit, felesége kérésére. A perben aztán nyilvánosságra hoztak egy rakás dokumentumot, melyek a Smoking Gunon el is olvashatók.

Fix és mozgó

A papírokból kiderül, hogy a testvérpár összesen 16 millió dollárt kap a két folytatás elkészítéséért, amelyből 13,8 milliót már át is utaltak nekik. Ebből 5 milliót kóstál a két epizód forgatókönyve, 6,6 milliót pedig a rendezés. Ezek azonban csak a fix összegek. Larry mindezeken felül 5 százalékot kap a filmek bruttó bevételéből. Celluloid Szakcsoportunk gyorsan megállapította, hogy egymilliárd dolláros összesített bevétellel kalkulálva a válófélben lévő filmes 50 millió dollárra számíthat.

Nem játék

A Mátrix esetében a számítógépes játék-verziók is remek üzletet jelentenek. A papírokból kiderül, hogy a videojátékokért a Wachowsky fiúk már felvettek 2 millió dollárt - egy konzolon játszható, illetve egy online termékről van szó - és az eladott példányok után további milliókra számíthatnak.

A bevételekből ugyanakkor rendes sápot kell kifizetniük. 5-5 százalék a jussa két ügynökségnek és ügyvédi irodájuknak. A summa legalább 10 százalékát osztják szét az általuk csak a "bandánk"-nak nevezett technikai csapat tagjai között. A maradék nagyjából egynegyedét kapja meg Joel Silver producer cége.

Brutális jelmezek?

A válás azonban nem egyedül Wachowski pénzügyeire irányította rá a bulvársajtó figyelmét. Az utóbbi időben arról jelentek meg cikkek, hogy a 9 éves házasság megromlásának egyik oka Larry vonzódása a női ruhába öltözéshez és a szado-mazo szexuális játékokhoz. Felesége, Thea Bloom ehhez képest semmi ilyesmit nem emleget a periratokban. Bloom annyit leszögez, hogy férje a magánéletben "rendkívül becstelenül" viselkedett vele, de később azzal zárja a témát, hogy a válás okáról egyelőre Larry magánéletének védelme miatt nem közöl részleteket.