Botond, Mózes
EUR 386,02 Ft
USD 370,28 Ft
12 °C
29 °C

Újravágva kerül a mozikba a Szép napok

2003.02.17. 12:41
Mundruzcó Kornél díjnyertes filmjét a világforgalmazó támogatásával vágták újra, így most már a külföldi nézők számára is élvezhető lett.
Mundruczó Kornél szép napok című filmje március 6-án kerül a mozikba. A fiatal rendező filmje tavaly elnyerte a 33. Magyar Filmszemle Különdíját, a Külföldi Kritikusok Díját (Gene Moskowitz-díj), valamint a film egyik szereplője, Tóth Orsi kapta a Legjobb Karakterszínésznő díját. A Szép Napok elvitte továbbá a 2002-es Locarnói Fesztivál Ezüst Leopárd díját. A filmet az Európai Filmakadémia 2002-ben Fassbibder-díjra nominálta.

Ezek a Szép Napok azonban már nem teljesen azok a Szép Napok, amik voltak. Mundruczó Kornél ugyanis a tavalyi év végén újravágta filmjét az alkotás külföldi forgalmazójának, a dogmafilmeket világszerte ismerté tévő Philippe Bober tanácsára.

Rossz érzés, amikor rájön az ember, hogy a filmje, ami kész van, nincs kész. Az is rémisztő, amikor igazán sok ember előtt nagyvásznon nézi valaki a saját filmjét. A megrázkódtatáson, hogy van közönség, gyorsan túlestem, a film viszont hiányérzetet hagyott, az Ezüst Leopárd kacsintott ugyan de nem nyugtatott meg. Nem azt éreztem, hogy mindig ezt akartam, hanem felmerült a kétely, hogy hogy is akartam én ezt.

Aztán Szarajevóban találkozott a hiányérzetem a megoldással. A francia Philippe Bober, a The Coproduction Office munkatársa, a film mostani világforgalmazója felajánlotta, hogy forgalmazná ő a filmet, és hogy ha van kedvem, foglalkozhatok még vele. Mielőtt Párizsban elkezdtük a filmet újraávgni Philippe-vel és a produceri irodával, már a gyártó Laurinfilmel is egyetértettünk abban, hogy a Szép napok még nincs kész.

A munka közben már éreztem, hogy elég idő telt el a film újragondolásához és már nem befolyásolt a forgatás élménye és körülményei. Csak az anyaggal álltam szemben és nem ismerős helyszínekkel, színészekkel. Így sokkal szigorúbban és következetesebben tudtam végiggondolni a filmet.

Most végre elkészült az igazi Szép napok, mert nem merül fel minden nap, hogy bizonyos snittnek mi a hossza, hogy jó helyen van-e, hogy melyik jelenet mit jelent, kivágjam vagy ne vágjam ki.

Azt hiszem sokkal egyszerűbb, tisztább sűrűbb és szigorúbb lett. Bizonyos értelemben kegyetlenebb. Mert nem bonyolultan, elrejtve-feltárva akarja megmutatni ezt a történetet, hanem csak megmutatja és kész. -nyilatkozta a film rendezője, Mundruczó Kornél.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek