A Szép napok nyerte a brüsszeli fesztivál nagydíját

2003.05.03. 21:36
Brüsszelben az Európai Filmfesztivál nagydíját, az Írisz-díjat a Szép napok című magyar filmalkotás, Mundruczó Kornél fiatal filmrendező első alkotása nyerte.
Az ünnepélyes eredményhirdetést szombaton este tartották Brüsszelben. A Szép napok az Írisz-nagydíjon kívül elnyerte a francia nyelvű közszolgálati televízió, az RTBF különdíját is. Az RTBF második csatornája be fogja mutatni a Szép napokat, és 10 ezer euróval támogatja a film forgalmazását Belgiumban.

A nemzetközi zsűri indoklása szerint Mundruczó filmalkotása a magukra hagyott fiatalok különösen nehéz, sodródó élethelyzetének mélyen humánus és megrázó bemutatásával érdemelte ki az európai filmeket előtérbe helyező brüsszeli filmfesztivál nagydíját.

A fesztiválon 15 játékfilm versengett a díjakért. Az amerikai Sundance fesztiválhoz hasonlóan Brüsszel fesztiválja is az európai tehetségeket igyekszik támogatni: a versenyprogramra csak első és második filmeket válogatnak ki. Az idei programban két magyar film is szerepelt, Pálfi György Hukkle és Mundruczó Kornél Szép napok című alkotása.

Az ünnepélyes díjkiosztáson Francios-Xavier de Donnéa, Brüsszel tartomány miniszterelnöke hangoztatta, hogy a tartományi kormányzat azért támogatja az idén először megrendezett Európai Filmfesztivált, mert Brüsszel az Európai Unió és a NATO székhelye mellett szeretné megszerezni magának az európai kulturális főváros rangját is.