Ödön
1 °C
11 °C

Szörnyek a szorítóban

2002.02.20. 10:00
A rajzfilmfronton a harc egyre fokozódik. A Walt Disney stúdió ezúttal egy kékeszöld szőrös szörnyet vet be, hogy lenyomja Shreket, a számítógéppel animált ogrét.
Tudtam, hogy kemény meccs lesz, hiszen a szembenálló felek felkészültsége, technikai tudása és erőnléte közt nem sok különbség van. Éppen ezért feszülten vártam a pillanatot, amikor agyam egy távoli szegletében végre ringbe lép Shrek, a Dreamwork Pictures nehézsúlyú bajnoka és Sullivan, a Walt Disney-Pixar Stúdió színeiben küzdő trónkövetelő.

Ronda részvényesek világos háttér előtt
A mérkőzés előtt rendelkezésemre álló információk alapján nem fogadtam volna a Szörny Rt. hősének győzelmére. Esélyeit ugyanis nagyban rontották testi adottságai, hiszen egy számítógéppel kreált tetőtől-talpig szőrös, kékeszöld jeti nem az a kimondott bajnok típus, és hát segéde, a citromzöld egyszemű sem tett rám túl nagy benyomást. A kihívó klubbal is gondjaim voltak, hiszen a Walt Disney stúdió legutóbbi filmjeivel bebizonyította, hogy a rég halott alapító atya giccsel kacérkodó zsenialitását még a számítógépes technika sem pótolhatja. Ellenérzéseimet tovább növelték a Szörny Rt. történetében megbújni próbáló közönségcsalogató panelek: a behemót plüssmaci, meg az édesen gügyögő kislány, vagy az a tény, hogy a film alapkoncepciója feltűnően sok véletlen egyezést mutat a Nickelodeonon évek óta nagy sikerrel futó Jaj, a szörnyek című rajzfilmsorozattal.

Ennek ellenére izgatottan ültem be a moziba, és feszülten vártam az öldöklő küzdelemet. Már az első ütésváltáskor, a Szörny Rt. főcíme alatt megmutatkozott a szőrös Sullivan igazi ereje, az első pár perc alatt pedig rá kellett döbbennem, hogy a film előítéletemet megcáfolja. A két gigászi test tehát egymásnak feszült, óriás pofonok csattantak és a küzdelem lassan a tetőfokára hágott.

Fülig érő szájjal, zsibbadó rekeszizmokkal néztem James P. Sullivan és Mike Wazowski gyerekijesztgető specialistákat, akik a történet szerint Iszony City legnagyobb cégénél, a Szörny Rt.-nél munkálkodnak a közjóért. A két barát egy rakás egyéb szőrös, nyálkás, vagy pikkelyes lénnyel együtt napi nyolc órában az ártatlan gyermekek sikolyát gyűjti össze, hogy ezt a természetes nyersanyagot felhasználva biztosítsák a város energiaellátását. Dolgos mindennapjaikat azonban váratlan fordulat zavarja meg, amikor egy kislány áttéved Iszony Citybe, és egyáltalán nem hajlandó megijedni az amúgy főállásban rémisztő szörnyektől.

Ronda részvényesek sötét háttér előtt
A történet elemi humora mellett számtalan hollywoodi film paródiája is megbújik a Szörny Rt.-ben, ezért a vászon előtt ülve szinte egyetlen pillanatra sem tudtam nyugalmi állapotba helyezni szájkörnyéki izmaim, így a film végére égető fájdalom öntötte el az arcom. A fantasztikus forgatókönyv mellett az animációra is odafigyeltek az alkotók, ezért a változatos megjelenésű szörnyek, vagy a hatvanas évek hangulatát idéző üzem képei tovább erősítik a film hatását. A rajzolók szerencsére nem változtatták számítógépes erődemonstrációvá a Szörny Rt.-t, nem tuszkoltak egyetlen olyan látványelemet sem a filmbe, amely nem épülne be szervesen a történetbe. A szuperszámítógépek megdöbbentő teljesítményét ennek ellenére nem tudták eltitkolni, hiszen minden apró részlet lenyűgözően hiteles, például a főszereplő Sully bundájának mind a hárommillió szőrszála élethűen borzolódik a szélben.

Még a film magyarítására sem tudok semmi rosszat mondani, hiszen a szinkron kivételesen jó, ráadásul a filmben feltűnő feliratokat nem csak lefordították, hanem a számítógépes technika segítségével újra is rajzolták.

A moziban eltöltött másfél óra meggyőzött arról, hogy a Szörny Rt. újabb energiákat adott a sokak szerint válsággal küszködő animációs filmnek, poénjait pedig még évek múlva is ismételgetik majd a megszállottak. Mindezeket összegezve arra jutottam, hogy az én elismerésemért folyó küzdelemben, ha nem is KO-val, csak pontozással, de Sullivan lenyomta Shreket. Amikor pedig a történet végén megnéztem minden idők legviccesebb stáblistáját, már tudtam, hogy ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül, és a Shrek már nem indul biztos befutóként az idei animációs Oscar-díjért folyó küzdelemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?