Árpád
-2 °C
3 °C

Csupa Szem vagyok

2000.07.16. 17:32
Szem, a pszichésen terhelt és szupertechnológiával operáló titkos ügynök (Ewan McGregor) új célszemélye egy veszedelmes fiatal nő (Ashley Judd), aki nemcsak kíméletlenül gyilkol, de kíméletlenül vonzó is. A két súlyos pszichopata versenyfutása feszes thrillert ígér, Stephen Elliott filmje az ígéretet mégsem váltja be.
Aki végig a megoldáson szereti törni a fejét - csalódni fog
Mint mindig és mindenhonnan, ezúttal a sajtóvetítésről is elkéstem. Az a tapasztalatom, hogy a sok szar, agyonmotivált kriminél direkt jó, ha az ember lemarad az elejéről: legalább marad kis mesterséges kombinálnivaló, ne mondjam már: ,,szellemi izgalom" a nézőnek. De az első öt perc kihagyása ezúttal végzetesnek bizonyult: egy óra hosszan küzdöttem, hogy a mozinézői rutin, a dramaturgia és a józan ész segítségével rájöjjek, hogy mi az, amit a szomszédomnak már tudnia kell. Hogy miféle lelki trauma okán és elől menekül a jóarcú ügynök, ki az a gyönyörű, ám súlyosan pszichopata nőszemély, akit a megfigyelésipar csúcstechnológiája segítségével hivatásszerűen követ végig az Államokon, miért esik meg egyik gyilkosság a másik után, sat, sat. A vége felé két, egymást kizáró munkahipotézis fogant meg kényszeresen csúcsra járó elmémben: 1. a film egyike ama tipikus, ma divatos technoszürreális baromságoknak, ahol a jó történet kiagyalásának fáradságos munkáját pszichológiai és informatikai hablattyal, húzós soundtrack-kel és műbizarr futurista képiséggel helyettesítik, 2. kultuszgyanús ,,művészfilmről" van szó, ami nem úgy és nem arról szól, ahogy pszichothrillerek rutinos nézőjeként vártam. Ahogy a forgalmazói háttéranyag utolérhetetlen tömörséggel fogalmaz: ,,misztikus történet" volna ez, amelyben ,,a titkos ügynök annyira beleszeret a gyönyörű gyilkosba, hogy képtelen elkapni".

Aki tehát a csavaros, dupla-, sőt triplafenekű thrillereket szereti - mondhatnám úgy is: aki végig a megoldáson szereti törni a fejét -, csalódni fog. Semmilyen titokra nem derül fény, a film végén üldöző és üldözött ugyanolyan rejtélyes (értsd: rejtélyesen közhelyes) marad, mint annak előtte voltak. De a delikát művészfilmek kedvelői is hoppon maradnak. A rendező Stephen Elliott ugyan decensen rájátszik némely kurrens médiaesztétikai divatra (hogy a főhőst épp Eye-nek hívják, igazán trendy dolog), be-bevillan egy-két kép Antonioni Nagyításából és Wenders At the End of the World-jéből, vannak visszatérő ,,mély értelmű" szimbólumok is (például a filmet belengő őrangyal-metafora különféle szoborváltozatai, bár nekem a debilis turistaszuvenírek - az a hihetetlenül gagyi, felrázva hóesést imitáló üvegburás sceanic skyline-fajta - kollekciója tetszett, amelyet a főhős patologikus kényszerességgel gyarapít Amerika minden pontján.) A high-tech-elidegenedés kezelése mégis unalmas, a paranoid szenvedély lélekrajza sablonos, a kulturális hivatkozások közhelyesek. Összességében az egész nézhető, de valahogy mégis olyan erőlködős - vagy ahogy a németeknél mondják: mache - marad. Egyszer használatos, felejthető mozi.

Ewan McGregor és a vörös, steppelt anorák
Csak egy dolog nem megy ki a fejemből: az a vörös, steppelt anorák (olyan gyorsan kinőhető, kortalan, kapucnis fajta), amelyet Ewan McGregor visel télen és nyáron és éjjel és nappal, miközben Friscótól Alaszkáig árnyként követi végig a kontinensen a lányt. Az tényleg telitalálat: annyira ronda, hogy mágnesként vonzza magához a néző szemét (The Eye of the Beholder, by the way), hogy ettől válik a looser titkos ügynök tökéletes attribútumává. Csupaszem, aki éppen csak önmagát nem látja - ez tetszik. Mindössze azt nem értem, hogy az éles eszű és folyton gyanakvó Ashley Judd hogy-hogy nem veszi észre azonnal, holott minden környezetből kirikolt, olyan feltűnő?! Azt hiszem, ezt hívják dramaturgiai hibának.

A tanú szeme
The Eye of the Beholder
színes angol-kanadai, feliratos film, 107 perc
rendező: Stephen Elliott
szereplők: Ewan McGregor

Ashley Judd
Patrick Bergin
Jason Priestley
Genevieve Bujold
K.D. Lang
Forgalmazza a Budapest Film

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?