Bizonytalan a Tarr-film sorsa

2004.01.24. 22:27
Egyre átláthatatlanabb a helyzet Tarr Béla rendező nemzetközi koprodukcióban készülő filmje körül. Tarr ugyanis most sajtóközleményben cáfolta azt, amit a Londoni férfi című film producere pénteken nyilatkozott az Indexnek, nevezetesen, hogy van esély az alkotás leforgatására. A rendező január elején szintén nyilatkozatban jelentette be, hogy semmiképpen sem hajlandó elkészíteni a filmet.
Továbbra is bizonytalan a Tarr Béla-film sorsa, melynek forgatókönyve Simenon híres Maigret-krimijéből, a Londoni férfiből készült - derült ki a nyilatkozatból, amelyet a produkció sajtósa juttatott el szerkesztőségünkhöz.

"A produkció helyszínére vonatkozóan, illetve a színészekkel, és az operatőrrel nincs aláírt szerződés, így a forgatás megkezdésének feltételei továbbra sincsenek biztosítva. A leendő magyarországi forgalmazó megnevezése légből kapott, szándéknyilatkozatot egy másik forgalmazóval írtunk alá. A fentiekből következően a forgatás befejezésére, és a film bemutatására vonatkozó valamennyi állítás megalapozatlan feltételezés." - fogalmaz levelében a rendező.

A nyilatkozat Téni Gábor lapunknak adott interjúját cáfolja. A producer pénteken még a bizonytalan sorsú film helyzetének rendeződéséről számolt be: "Sikerült jobb belátásra bírni Bélát, így jövőre befejezzük a filmet" - mondta Téni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a másfél milliárd forintos költségvetésű, nemzetközi pordukciót Tarr Béla rendezői székből való távozása állította a figyelem középpontjába. "Minden további félreértés és spekuláció elkerülése érdekében felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy A londoni férfi forgatásának további elcsúsztatását nem tudom elképzelni, a filmet semmilyen későbbi időpontban nem tudom, és nem fogom megrendezni." - jelentette be január elején a rendező.

Az Indexnek pénteken nyilatkozó producer a magyar forgalmazót is megnevezte, mégpedig a Budapest Filmet, amit szombaton, szerkesztőségünkbe küldött levelében ekképpen módosított: "Valószínűleg a telefonbeszélgetésünkkor tévesen a Budapest Film szaladt ki a számon filmünk forgalmazójaként a Mokép helyett."

A rendező legutóbbi nyilatkozata szerint nem kezdődött meg a szerződések aláírása sem a "Londoni férfi" című film majdani stábjával, és bizonytalan a forgatás kezdetének - Téni által november 22-re datált - időpontja is.

Lapunkat telefonon megkereste a rendező is, de szavai közléséhez végül nem járult hozzá. A kiadott közlemény egyébként január 30-ra ígéri az ügy megoldását.