'Lesz itt smaci meg minden'

2004.07.19. 10:47
Pados Gyula szögesdrót nélkül is tud filmezni, Bridget Jones pedig úszógumi nélkül is belefárad az igazi keresésébe. Az Állítsátok meg Terézanyut! forgatása a végéhez közeledik Nagyvázsonyban. Riportunk a filmforgatásról.
A hétvégén az

Bridget Jones-hoz köze sincs

Tekintse meg képeinket!
A Cinema főszerkesztőjeként ismertté vált reklámfilmes rendezővel az ebédszünetben beszélgetett az Index. Miközben az egész stáb tökfőzeléket falatozott sertéshússal, Bergendy azt magyarázta, hogy mindenki szinglifilmet vár tőle, de ő egy "válságba került ember" hullámvölgyét rögzíti. Hámori Gabriella mellesleg a Terézanyu szerephez hasonlóan szintén nincs toppon. A produkciós titkár elmondása szerint Hámorit annyira megviselte a június 21-től reggeltől estig, megszakítás nélkül zajló munka, hogy nem is tud nyilatkozni. "Olyan fáradt vagyok, mint egy véglény" - szólt hátra napközben maga a színésznő is két jelenet között.

"Bridget Jones-hoz köze sincs" - fűzte tovább ebéd közben az anti-szinglivonalat Bergendy. Tény, hogy a karcsú Hámorinak nincs úszógumija és nagymamabugyija, és ránézésre senki sem feltételezné, hogy akár egy napig magányosan kellene élnie, de a rendező ezúttal a két film közötti dramaturgiai különbségekre célzott. "Míg Bridget Jones egy szerelmi háromszögre épül, ebben a filmben a főszereplőnő szerelmi láncsorozatban ismerkedik meg három férfival: Fonyóval (Hujber Ferenc), Daviddel (Csányi Sándor) és Tamással".

"Tudom, hogy jó filmet fogunk csinálni, mert minden film annyit ér, amennyit a története. Májusra készült el a forgatókönyv végleges változata, és nagyon jó lett" - tette hozzá Bergendy. Mint köztudott a Sorstalanság kényszerszünete a közös operatőr - Pados Gyula - miatt a Terézanyut is késleltette a novemberben leállt forgatását követően. Míg a Sorstalanságban felnőtt a kisfiú, addig a Terézanyu két forgatókönyvírója Rigó Béla és Rácz Zsuzsa sem tétlenkedett: helyrepofozták, és 100 percesre rövidítették a tervet. "Ez a sztori jó" - magyarázta a végeredményt a rendező. "Friss, fiatalos hangulatú, a harmincasok problémáival foglalkozik. Főleg beszélgetős film." Ez gyakorlati nyelvre átfordítva Bergendynél 250 ezres nézőszámot jelent.

Holokauszt után New Orleans bár

A délutáni forgatás alatt az Index tovább téblábolt a nézelődő werkfilmesek mellett, szemezett a mignonokkal, és elnézést kért, mert egyszer próba közben vakuval fotózott, végül a cigiszünetben végre sikerült egy rövid faggatózásra elkapnia az operatőrt. "Attól féltem, hogy mindenkit csak szögesdróton keresztül tudok majd felvenni" - vágott egyből a téma közepébe Pados Gyula, aki elmondása szerint "nagyon nehezen" állt vissza a Sorstalanság munkálataiból a Terézanyuéra. "Bergendyvel két napig vicces filmeket néztünk, vicces zenét hallgattunk, hogy a pénteki holokauszt után hétfőn már azt tudjam filmezni, ahogy a fiatalok a New Orleans bárban táncolnak" - magyarázta a június 19-20-ai hétvégéről.

Tekintse meg képeinket!
A nemzetközileg is ismert operatőr, aki Helena Bonham Carter után most Hámori Gabriellát is ugyanolyan lelkesedéssel filmezi, elmondta, hogy ezúttal változatos munkával rukkol elő. "Míg a Sorstalanságban és a Kontrollban egységes képi világra volt szükség, addig itt a nyolcadik kerület legaljától a felső tízezer báján keresztül a szereplők belső változásáig mindent érzékeltetnem kell" - tette hozzá.

Estefelé végeztek a két párbeszéddel, amely során Kéki Kata élesen beszól az újgazdagoknak, elmegy, majd újra bevonul a díszterembe. Mikor búcsút intett az Index a stábnak, Hámori Gabriella és László Zsolt keringőjelenetére készültek a kastély tánctermében. "Odavagyok magáért, a fekete hajáért" - hallatszott még távozóban a zene. "Lesz itt smaci, meg minden!" - szólt még egy asszisztens. Persze azt, hogy ki lesz Kéki Kata igazija, az Indexnek nem sikerült kiderítenie, csak azt, hogy feltűnik a színen még egy helikopter is. Nagyvázsonyban, Dörgicsén és Szentbékkállán már csak július 24-ig zajlanak az események, az SPI International pedig december 16-án viszi a mozikba az előreláthatólag 208 millió forintból forgatott közönségfilmet.