Csütörtökön kifut a Titanic

2003.10.06. 17:19
A nemzetközi filmek egyetlen hazai fesztiválján a Coen testvérek és Lars von Trier legújabb mozijai mellett a huszas évek erotikájával és fiatal rendezőkkel ismerkedhet meg a közönség. Némelyikkel élőben is.
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az október 9-19-ig tartó Titanic Nemzetközi Filmfesztivált - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Horváth György. A fesztiváligazgató kiemelte, hogy rendezvényük tíz év alatt a második legnagyobb hazai filmes eseménnyé fejlődött, amely egyúttal az egyetlen nemzetközi filmfesztiválunk is.

A program összeállításánál továbbra is a progresszivitás és a sokszínűség volt a fő szempont, mondta Horváth. A Titanicon így sztárrendezők, például a Coen fivérek, Lars von Trier vagy Peter Greenaway legújabb filmjei mellett a fiatal, feltörekvő generáció munkái is megtekinthetők lesznek.

Muszlimok, pornó, franciák

Idén ugyan kevesebb mű vonul fel, a közönség így is 23 ország 41 filmjéből válogathat. Az elmúlt évek távol-keleti szekcióját a muszlim országok filmjeiből válogató Félhold-tenger szekció váltja fel.

A már hagyományos dokumentumfilmes szekció, és a bűntörténetekből merítő Bűn mélységei mellett rendhagyó válogatással gazdagodik a fesztivál. Az Éjutazás fantázianevű program erotikus filmjeit, köztük a Bonello cannes-i díjas Pornófilmes című alkotását és a húszas évek erotikus filmjeiből készített Pajzán pózokat csak 18 éven felülieknek ajánlják a szervezők.

A tizenegyedik Titanic középpontjában idén a francia filmesek állnak. A fesztiválon, amelyet a Gan alapítvány és a FranciArt is támogat, összesen húsz francia filmet mutatnak be. Köztük van a fesztivál nyitófilmje, a Cannes-i Filmfesztivál Kritikusok Hetének nyertese is: Julie Bertuccelli Mióta Otar elment című, a poszt-szovjet Grúzia három nőgenerációját bemutató filmje.

Az új generáció munkáinak szentelt Fiatal hajtások szekcióba pedig hét olyan fiatal francia rendező munkáját válogatták be, akik a Gan alapítvány segítségével készítették el filmjüket.

Közönség+Találkozó

Horváth György az idei szemle sajátosságai közt említette még a nagyszámú meghívott rendezőt. A közönség beszélgethet majd többek közt Julie Bertuccellivel, és a Pajzán pózokat rendező Michel Reilhac-kal is, aki az ARTE France Filmosztályának ügyvezető elnöke is egyben.

A fesztivált október 8-án Dominique de Combles Nayves, Franciaország magyarországi nagykövete, dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes, Horváth György fesztiváligazgató, és a nyitófilmet rendező Julie Bertuccelli nyitja meg az Uránia moziban. Hiller István kultuszminiszter beszédét felvételről adják.

Az október 9-19-ig tartó fesztivál vetítéseit az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth, a Toldi, az Örökmozgó mozikban, és a Palace MOM Parkban tekintheti meg a közönség.