Kikötött a Titanic

2003.10.20. 11:15
A Coen testvérek új alkotása, a George Clooney és Catherine Zeta-Jones nevével fémjelzett Kegyetlen bánásmód zárta a 11. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált október 19-én vasárnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A film előtt Horváth György fesztiválkapitány ismertette a szakmai és a közönség szavazás végeredményét.
A játékfilmek közül a közönségszavazatok első helyezettje: a norvég Bent Hamer filmje, a Dalok a konyhából, második helyezett: Rolf de Heer Alexandra filmje című alkotása, a harmadik helyen pedig holtversenyben végzett az idei Cannnes-i filmfesztivál Kritikus Hetének díjnyertese Julie Bertuccelli Mióta Otar elment című filmje és Lars von Trier új alkotása a Dogville. A dokumentumfilm szekció legsikeresebb alkotása a közönség szerint Nicolas Philibert a Franciaországban több mint két milliós nézőszámot elért Segédigék-, második Richard Shickel Charlie: Charles Chaplin élete és művészete-, harmadik a fesztivál vendégének, Pearl Gluck-nek a Dívány című alkotása.

Naturalista dráma az első helyen

A szakmai szavazatok első helyezettje A pókasszony csókja rendezőjének, Hector Babenconak naturalista drámája, a Carandiru, második a Dalok a konyhából és harmadik a Mióta Otar elment. A dokumentumfilmek közül első helyezett lett Charlie: Charles Chaplin élete és művészete második a Segédigék, és harmadik Error Morris, Robert McNamaráról készített portréfilmje A háború ködében.

Horváth György a fesztivál számadatait is ismertette: több mint 18 000-en nézték meg az elmúlt 11 napban a 23 ország 41 filmjét a fesztivál 5 helyszínén az Uránia, a Toldi és a Kossuth mozikban, az Örökmozgó Filmszínházban valamint a Palace MOM Parkban. Összesen 8 rendező és filmszakmabeli érkezett külföldről a Fesztivál meghívására. A különböző helyszíneken 10 közönségtalálkozó, gála és szakmai megbeszélés folyt. Mindezt a 61 fős stáb munkája biztosította.

Francia vendégek

A fesztiválkapitány a fesztivál vendégeit is elsorolta: a Cannes-i díjnyertes rendező, Pavel Lungin, két francia, egy belga és egy magyar származású amerikai elsőfilmes rendező: Amalia Escriva, Olivier Jahan, Thomas de Thier és Pearl Gluck. Michel Reilhac, az ARTE France Filmosztályának ügyvezető elnöke és a Pajzán pózok, a tízes- húszas évek erotikus filmjeiből készült összeállítás rendezője. Gála előadás keretében vetítették Gimes Miklós svájci-magyar koprodukcióban készült Muter - Anya című dokumentumfilmjét a rendező és a címszereplő, Gimes Lucy, Gimes Miklós édesanyja jelenlétében. A gálát Göncz Árpád, volt köztársasági elnök nyitotta meg.

Horváth György ezúton is köszönetet mondott a 11. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál számtalan támogatójának és a nézőjének, valamint a sajtó és a filmszakma képviselőinek, hogy "egy bő hétig együtt hajóztak velünk a tengernyi filmalkotás között".