Népirtás ihlette a Torontói Filmfesztivál győztesét

2004.09.20. 13:20
Véget ért a 29. Torontói Filmfesztivál. A nyertes alkotás, Terry George Hotel Ruanda című filmje a ruandai mészárlásoknak állít emléket. A belfasti rendező drámája jó eséllyel pályázik az Oscar-jelölésre.
A belfasti filmrendező, Terry George Hotel Ruanda című filmje igaz történetet dolgoz fel egy szállodaigazgatóról. Paul Rusesabagina több mint ezer ember életét mentette meg az 1994-es ruandai népirtás idején.

Ember az embertelenségben

#alt#
Hotel Ruanda

Paul Rusesabaginát a Trafikból ismert Don Cheadle játssza. A tehetetlen ENSZ-misszió frusztrált vezetőjét alakítja Nick Nolte, a karaktert a filmkészítők a kanadai Romeo Dallaire tábornokról mintázták.

A Hotel Ruanda elnyerte a fesztivál látogatóinak szavazatai alapján kiadott People's Choice díjat. A torontói People's Choice nyertesét gyakran Oscar-díjra is nevezik; jó példa erre az Amerikai szépség, Az élet szép, a Ragyogj! vagy a Tűzszekerek.

Terry George nem tudott részt venni a Four Seasons Hotelben tartott díjkiosztón, üzenetét a torontói fesztivál igazgatója, Piers Handling olvasta fel, miszerint a díjjal járó szobrocskát a film hősének, Rusesabaginának ajéndékozza. A ruandai vérengzésben több mint nyolcszáz ezer ember halt meg.

Terror

#alt#
Omagh

A fesztivál másik nyertese, az Omagh az 1998-as északír merénylet áldozatainak családját helyezi középpontba. Pete Travis rendező filmje a fesztiválon megjelent hétszázötven újságíró véleményét tükröző Discovery Díjat nyerte el. A címadó Omagh északír kisváros, ahol hat évvel ezelőtt az IRA legvéresebb merénylete harmincegy ember, köztük sok gyerek életét oltotta ki.

A fesztiválon az amerikai politika mint filmtéma a Silver City (Ezüst város) című szatírában és egy John Kerry szenátorról szóló dokumentumfilmben (Going Upriver: The Long War of John Kerry - Ár ellenében: John Kerry hosszú háborúja) jelent meg. A filmkritikusok díját, a Fiprescit, egy új-zélandi dráma, az In My Father's Den nyerte. A film egy többszörösen kitüntetett haditudósító történetét meséli el, aki visszatér eldugott szülővárosába.

Vásár és szemle

A most lezárult 29. Torontói Filmfesztivál tíz napja alatt 328 filmet vetítettek le a résztvevőknek. A kanadai szemle a filmes világ legelismertebb szakmai találkozója Cannes, Velence, Berlin és Sundance mellett. A hivatalos programba két magyar alkotást, Janisch Attila szemlefődíjas Másnap és Antal Nimród Kontroll című filmjét hívták meg.

A fesztivál igazgatója, Piers Handling elmondta, hogy a programok lebonyolítása "gyakorlatilag hiba nélkül" zajlott. A bemutatásra kerülő filmekre negyvenkét ország hétszázhetven vásárlója volt kiváncsi.