Natália
1 °C
7 °C

Népirtás ihlette a Torontói Filmfesztivál győztesét

2004.09.20. 13:20
Véget ért a 29. Torontói Filmfesztivál. A nyertes alkotás, Terry George Hotel Ruanda című filmje a ruandai mészárlásoknak állít emléket. A belfasti rendező drámája jó eséllyel pályázik az Oscar-jelölésre.
A belfasti filmrendező, Terry George Hotel Ruanda című filmje igaz történetet dolgoz fel egy szállodaigazgatóról. Paul Rusesabagina több mint ezer ember életét mentette meg az 1994-es ruandai népirtás idején.

Ember az embertelenségben

#alt#
Hotel Ruanda

Paul Rusesabaginát a Trafikból ismert Don Cheadle játssza. A tehetetlen ENSZ-misszió frusztrált vezetőjét alakítja Nick Nolte, a karaktert a filmkészítők a kanadai Romeo Dallaire tábornokról mintázták.

A Hotel Ruanda elnyerte a fesztivál látogatóinak szavazatai alapján kiadott People's Choice díjat. A torontói People's Choice nyertesét gyakran Oscar-díjra is nevezik; jó példa erre az Amerikai szépség, Az élet szép, a Ragyogj! vagy a Tűzszekerek.

Terry George nem tudott részt venni a Four Seasons Hotelben tartott díjkiosztón, üzenetét a torontói fesztivál igazgatója, Piers Handling olvasta fel, miszerint a díjjal járó szobrocskát a film hősének, Rusesabaginának ajéndékozza. A ruandai vérengzésben több mint nyolcszáz ezer ember halt meg.

Terror

#alt#
Omagh

A fesztivál másik nyertese, az Omagh az 1998-as északír merénylet áldozatainak családját helyezi középpontba. Pete Travis rendező filmje a fesztiválon megjelent hétszázötven újságíró véleményét tükröző Discovery Díjat nyerte el. A címadó Omagh északír kisváros, ahol hat évvel ezelőtt az IRA legvéresebb merénylete harmincegy ember, köztük sok gyerek életét oltotta ki.

A fesztiválon az amerikai politika mint filmtéma a Silver City (Ezüst város) című szatírában és egy John Kerry szenátorról szóló dokumentumfilmben (Going Upriver: The Long War of John Kerry - Ár ellenében: John Kerry hosszú háborúja) jelent meg. A filmkritikusok díját, a Fiprescit, egy új-zélandi dráma, az In My Father's Den nyerte. A film egy többszörösen kitüntetett haditudósító történetét meséli el, aki visszatér eldugott szülővárosába.

Vásár és szemle

A most lezárult 29. Torontói Filmfesztivál tíz napja alatt 328 filmet vetítettek le a résztvevőknek. A kanadai szemle a filmes világ legelismertebb szakmai találkozója Cannes, Velence, Berlin és Sundance mellett. A hivatalos programba két magyar alkotást, Janisch Attila szemlefődíjas Másnap és Antal Nimród Kontroll című filmjét hívták meg.

A fesztivál igazgatója, Piers Handling elmondta, hogy a programok lebonyolítása "gyakorlatilag hiba nélkül" zajlott. A bemutatásra kerülő filmekre negyvenkét ország hétszázhetven vásárlója volt kiváncsi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?