Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Világhisztéria az új Gyűrűk Ura körül

2002.12.19. 15:54
Rekordbevétel, porba alázott Harry Potter, Saddam - Sauron főgonoszok neveinek összecsengése, a Két Torony cím asszociációi és háború ellenes fellépések korbácsolják a közvéleményt. A kritikusok a filmtörténet legemlékezetesebb csatáját emlegetik.
Nemzeti hősnek kijáró fogadtatásban részesítették a barátságos új-zélandiak Peter Jackson rendezőt a Két Torony című Gyűrűk Ura epizód szerdai premierjén. A barlangnak álcázott mozi előtt ezrek tapsoltak a hagyományosnak nevezett, lila pólóban bevonuló Jacksonnak, de hasonlóan fogadták a három hobbitot alakító Elijah Woodot, Dominic Monaghant és Billy Boydot is. A rajongók előtt leleplezték a film legemlékezetesebb alakítását nyújtó Gollam szobrát. Új-Zéland miniszterelnöke, Helen Clark mindeközben örömének adott hangot, mivel a filmek jelentősen hozzájárultak országa idegenforgalmának erősödéséhez. Fantasztikus - fogalmazott Új-Zéland első embere.

A hisztéria egyébként világméretű. A filmet 10 ezer mozivásznon vetítik világszerte, de mivel ezekből 6500 az Egyesült Államokban található, a fejlett világ nézői is megismerkedhettek a hiánygazdasági viszonyokkal. Angliában karácsonyig bezárólag elővételben eladtak minden jegyet. Az új Gyűrűk-film megdöntötte az év másik két kasszasikerének, a "Harry Potter és a titkok kamrája" és a "James Bond - Halj meg máskor!" jegyelővételi rekordját. A "Két torony" jelenleg az ötödik a legjelentősebb premierbevételű filmek listáján, amelyet egyébként továbbra is a Titanic vezet.

Borongós tömegmészárlás

Talán nem érdektelen még megjegyezni a témában, hogy a brit kritikusok körében egyöntetűen kedvező fogadtatásra talált a Tolkien regényfolyamából forgatott trilógia második része. Az esztétikai jellemzőkről még annyit tudtunk kideríteni, hogy a film az előzőnél borongósabb hangvételű.

A mozitermekbe jutott kevesektől kiszivárgott információk szerint a Két Torony apokaliptikus csatajelenete új fejezetet nyit a filmtörténetben: a 10 ezer ork és Rohan seregei közt zajló ütközet csúcspontján még az Entek, azaz a járkáló fák is megjelennek.

Kispolitika

A film a képzelet világa mellett szoros kapcsolatot ápol jelenünk valóságával is. Jackson kitiltotta a díszelőadásról az Új-Zélandi Film Bizottság elnökét, Barrie Everardot és ügyvezetőjét, Ruth Harley-t, mivel szerinte az ország filmgyártását államilag finanszírozó cég nem tett meg mindent a márciusban összeomlott Kahukura Productions csődje ellen. A cégnek négy film utómunkálatait kellett így félbeszakítania.

Ezen az estén az új-zélandi film sikereit ünnepeljük - mondta a Gyűrűk Ura rendezője - és így nem lenne helyénvaló meghívni azokat az önző bürokratákat, akik tönkreteszik a függtelen filmes vállalkozásokat.

A Kahakurának egyébként összeomlását megelőzően, miután a bizottság Jackson Film Unit nevű cégén keresztül értesült a problémáról, juttattak támogatást. A csőd után további segélyben azonban nem részesült. A vállalat eladta a filmek jogait készítőiknek, akik ezek után Jackson Film Unitjával kezdtek tárgyalásokat.

Everard, a sajnálatosnak nevezte Jackson reakcióját, mivel szerinte a rendező sikereinek erejét kihasználva előnytelen lépésekre akarja kényszeríteni a filmes bizottságot.

Nagypolitika

A filmesek állást foglaltak nagypolitikai témákban is. Az Aragornt alakító Viggo Mortensen egy tévé show-ban No Blood for Oil feliratű pólóban jelent meg. A színész, aki szerepe szerint ezreket mészárolt le kardjával, elmondta hogy a ruhadarabot ő maga barkácsolta otthon. Célja nem csak a lehetséges, Irak elleni háború elleni tiltakozás volt, de ezzel akarta eloszlatni azokat a pleykákat is, amelyek szerint a Két Torony az invázó allegóriája és jóváhagyása is egyben.

Természetesen Tolkien nem tudhatott az Egyesült Államok jelenlegi terveiről - fejtette ki nagyon bölcsen Mortensen - és engem felháborít ez a feltételezés. Mindazonáltal sokakat elgondolkoztathat a címben szereplő két torony és a WTC, és a Sauron - Saddam nevek összecsengése, de ezek az emberek minden bizonnyal amúgy is elgondolkoznának hasonlókon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?