Jusztina
1 °C
16 °C

Világhisztéria az új Gyűrűk Ura körül

2002.12.19. 15:54
Rekordbevétel, porba alázott Harry Potter, Saddam - Sauron főgonoszok neveinek összecsengése, a Két Torony cím asszociációi és háború ellenes fellépések korbácsolják a közvéleményt. A kritikusok a filmtörténet legemlékezetesebb csatáját emlegetik.
Nemzeti hősnek kijáró fogadtatásban részesítették a barátságos új-zélandiak Peter Jackson rendezőt a Két Torony című Gyűrűk Ura epizód szerdai premierjén. A barlangnak álcázott mozi előtt ezrek tapsoltak a hagyományosnak nevezett, lila pólóban bevonuló Jacksonnak, de hasonlóan fogadták a három hobbitot alakító Elijah Woodot, Dominic Monaghant és Billy Boydot is. A rajongók előtt leleplezték a film legemlékezetesebb alakítását nyújtó Gollam szobrát. Új-Zéland miniszterelnöke, Helen Clark mindeközben örömének adott hangot, mivel a filmek jelentősen hozzájárultak országa idegenforgalmának erősödéséhez. Fantasztikus - fogalmazott Új-Zéland első embere.

A hisztéria egyébként világméretű. A filmet 10 ezer mozivásznon vetítik világszerte, de mivel ezekből 6500 az Egyesült Államokban található, a fejlett világ nézői is megismerkedhettek a hiánygazdasági viszonyokkal. Angliában karácsonyig bezárólag elővételben eladtak minden jegyet. Az új Gyűrűk-film megdöntötte az év másik két kasszasikerének, a "Harry Potter és a titkok kamrája" és a "James Bond - Halj meg máskor!" jegyelővételi rekordját. A "Két torony" jelenleg az ötödik a legjelentősebb premierbevételű filmek listáján, amelyet egyébként továbbra is a Titanic vezet.

Borongós tömegmészárlás

Talán nem érdektelen még megjegyezni a témában, hogy a brit kritikusok körében egyöntetűen kedvező fogadtatásra talált a Tolkien regényfolyamából forgatott trilógia második része. Az esztétikai jellemzőkről még annyit tudtunk kideríteni, hogy a film az előzőnél borongósabb hangvételű.

A mozitermekbe jutott kevesektől kiszivárgott információk szerint a Két Torony apokaliptikus csatajelenete új fejezetet nyit a filmtörténetben: a 10 ezer ork és Rohan seregei közt zajló ütközet csúcspontján még az Entek, azaz a járkáló fák is megjelennek.

Kispolitika

A film a képzelet világa mellett szoros kapcsolatot ápol jelenünk valóságával is. Jackson kitiltotta a díszelőadásról az Új-Zélandi Film Bizottság elnökét, Barrie Everardot és ügyvezetőjét, Ruth Harley-t, mivel szerinte az ország filmgyártását államilag finanszírozó cég nem tett meg mindent a márciusban összeomlott Kahukura Productions csődje ellen. A cégnek négy film utómunkálatait kellett így félbeszakítania.

Ezen az estén az új-zélandi film sikereit ünnepeljük - mondta a Gyűrűk Ura rendezője - és így nem lenne helyénvaló meghívni azokat az önző bürokratákat, akik tönkreteszik a függtelen filmes vállalkozásokat.

A Kahakurának egyébként összeomlását megelőzően, miután a bizottság Jackson Film Unit nevű cégén keresztül értesült a problémáról, juttattak támogatást. A csőd után további segélyben azonban nem részesült. A vállalat eladta a filmek jogait készítőiknek, akik ezek után Jackson Film Unitjával kezdtek tárgyalásokat.

Everard, a sajnálatosnak nevezte Jackson reakcióját, mivel szerinte a rendező sikereinek erejét kihasználva előnytelen lépésekre akarja kényszeríteni a filmes bizottságot.

Nagypolitika

A filmesek állást foglaltak nagypolitikai témákban is. Az Aragornt alakító Viggo Mortensen egy tévé show-ban No Blood for Oil feliratű pólóban jelent meg. A színész, aki szerepe szerint ezreket mészárolt le kardjával, elmondta hogy a ruhadarabot ő maga barkácsolta otthon. Célja nem csak a lehetséges, Irak elleni háború elleni tiltakozás volt, de ezzel akarta eloszlatni azokat a pleykákat is, amelyek szerint a Két Torony az invázó allegóriája és jóváhagyása is egyben.

Természetesen Tolkien nem tudhatott az Egyesült Államok jelenlegi terveiről - fejtette ki nagyon bölcsen Mortensen - és engem felháborít ez a feltételezés. Mindazonáltal sokakat elgondolkoztathat a címben szereplő két torony és a WTC, és a Sauron - Saddam nevek összecsengése, de ezek az emberek minden bizonnyal amúgy is elgondolkoznának hasonlókon.