U-571: 'Move it, boy! You have a job to do!'

2000.10.11. 16:59
Ha Dönitz tengernagy látta volna ezt a filmet, a totális tengeralattjáró-háború elmarad, mert a náci vezérkar annyira szétröhögi magát. Azokat, akik ezt a Para-Kovács Imre tollára kívánkozó szemetet Amrikában a világra okádták, valamint azt a másikat, aki idehaza ilyen fordításokkal szivatja mostanság a mozinézőket, bele kellene hegeszteni egy igazi tengeralattjáróba, behajítani egy igazi tengerbe és jól körbedobálni őket igazi mélységi bombákkal.
A történet egy német rejtjelfejtő berendezés körül bonyolódik: a Hős Amerikaiak és az ő Laza és Jófej Fekete Szakácsuk (lásd South Park) elindulnak, hogy tűzön-vizen át is megszerezzék egy német tengeralattjáró fedélzetéről. Ehhez le kell lőniük néhány Gonosz Nácit, akik olyannyira gonoszak, hogy már a film elején legéppuskáznak egy rakás Szegény Sebesült Hajótöröttet. A Gonosz Nácikat az amerikaiak jól le is lövik, viszont az ő németnek álcázott tengeralattjárójukat egy másik Gonosz Náci tengeralattjáró lövi ki. A mieienk elfoglalják az első Gonosz Náci tengeralattjárót és elmenekülnek vele, miközben mellesleg jól megtorpedózzák a rájuk lövöldöző németeket is. Ugyan a alig nyolcan maradnak a végére, de természetesen közöttük van a Laza és Jófej Fekete Szakács, valamint a Fiatal Feltörekvő Tiszt és az Öreg Admirális, és perceken belül megtanulnak német tengeralattjárót vezetni. Közben az öreg tengerész látványosan tengerbe hősihal.

Fiatal Amerikai Katonasrácok sorban halnak meg hazájukért, közben látványosan dől be a víz
Innentől már hangosan röhögünk a rengeteg baromságon, amit a Universal Studios nem átallott "látványos csatajelenet" gyanánt elénk tálalni. Nem megyek bele a részletekbe, mert nem mindenki olyan fegyverbuzi, mint én, de mindenesetre akit zavar, ha egy tengeralattjárót "éppen csak súrol" (szó szerint) egy torpedó, anélkül hogy felrobbanna, továbbá hogy egy hajóágyú közvetlen találata mindössze a fapadlót (!!!) szaggatja fel a fedélzeten, valamint hogy öt-hat, a hajótesttől centiméterekre felrobbanó vízibomba semmiféle kárt nem okoz, az ne nézze meg az U-571-et.

A film további perceiben a szimpatikus Fiatal Amerikai Katonasrácok sorban halnak meg hazájukért, közben látványosan dől be a víz, szakadnak a csövek, pattognak a szikrák, de természetesen a Fiatal Katonasrácok egy csavarhúzóval bármit és különben is, sőt, még a Laza és Jófej Fekete Szakács is tud dízelmotort javítani. Elhangzik egy párbeszéd az Öreg Tapasztalt Tiszthelyettes és a Fiatal Feltörekvo Tiszt között, miközben a mélységi bombák következő duruzsló párbeszédét hallgatják:

- Magát dobálták már körbe mélységi bombákkal?
- Igen, az első világháborúban, Murmanszknál!

Igaz ugyan, hogy az első világháborúban az amerikaiak nemigen jártak tengeralattjárókkal, de mint Noel barátom rámutatott: "attól még körbedobálhatták az ürgét, nem?"

Az se volt rossz, amikor a kapitány kitalálta, hogy az üldöző német rombolót csalogassák a brit partok közelébe, "a légvédelem hatósugarába." Ezen megnyúlt az arcunk. Aztán kiderült, hogy a fordító vonatkoztatta el kissé az "airstrike" (légicsapás) kifejezést.

Egyszóval, azokat a gazembereket, akik ezt a Para-Kovács Imre tollára kívánkozó szemetet odaát a világra okádták, valamint azt a másikat, aki viszont idehaza ilyen fordításokkal örvendezteti mostanság a mozinézőket, bele kellene hegeszteni egy igazi tengeralattjáróba, behajítani egy igazi tengerbe és jól körbedobálni őket igazi mélységi bombákkal.

Lehetne akár Murmanszknál is.

Rendezte:
Jonathan Mostow
Producer
Hal Lieberman
Főszerepben:
Matthew McConaughey
Jon Bon Jovi
Bill Paxton
Harvey Keitel