Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Két változatban is bemutatják az Ördögűzőt

2004.04.15. 23:38
A klasszikus horror előzményét először a Kisvárosi gyilkosságot jegyző Paul Schrader rendezte, de a filmstúdió nem találta elég véresnek, ezért újraforgatták a Die Hard 2-t is elkövető Renny Harlinnal. Most mindkét verzió megjelenik DVD-n.
Az Ördögűző-előtörténet, az Exorcist: The Beginning producerei tavaly elűzték Paul Schradert, mert rendezését nem találták elég véresnek, majd Renny Harlinnal újraforgattatták az egész filmet, a nézők azonban végül mindkét változatot láthatják, mivel DVD-n a Schrader-féle verzió is megjelenik, méghozzá Harlinéval egy időben.

Az előzmények A Morgan Creek stúdió természetesen nem azért hozta ezt a döntést, hogy kedveskedjen Schradernek (Kisvárosi gyilkosság, Amerikai dzsigoló), hanem azért, mert vezetői azt remélik: így talán visszajöhet valamennyi abból a 32 millió dollárból, amit Schrader menesztése előtt költöttek a római és marokkói forgatáson.

Tény: minden pluszban befolyó cent jól jön, hiszen az újraforgatás körülbelül 54 millió dollárba került, így az összköltségvetés már eléri a 86 millió dollárt. A BBC ugyanakkor megjegyzi, hogy a szimultán megjelenés nem feltétlenül tesz jó egyik verziónak sem - igaz, egyelőre még nem tudni, hogy a forgalmazó, a Warner Bros. együtt vagy külön árulja majd Harlin (Die Hard 2., Cliffhanger, Háborgó mélység) és Schrader rendezését.

A Harlin-féle verzió a jövő év elejére tervezett DVD-s megjelenés előtt augusztus 20-tól a mozikban is látható lesz, és elsősorban a vérességben fog különbözni Schrader jellemközpontú munkájától, a sztorija nagyjából ugyanaz maradt: az ördögűző Merrin atya (Max von Sydow helyére Stellan Skarsgård lép) a második világháború után Afrikába utazik, ahol először találkozik a Pazuzu nevű démonnal, aki az 1973-as klasszikus első részben Regant (Linda Blair) is megszállta.

Cinematrix