Animációs filmklub a Bárkában

2001.05.31. 12:13
Külföldön széles körben ismert műfaj a nem gyerekeknek szóló, művészi színvonalú animációs film. A kilencvenes évek eleje óta számos "felnőttrajzfilm" meghódította a közönséget, elég csak az USÁ-ban szinte mozifilmnek kijáró rajongást keltett Simpsons sorozatot említeni.
...tüzet csinálni például egyáltalán nem egyszerű dolog, számítógéppel nehezebb mint taplóval, de nem is lehetetlen, ha muszáj. Az animációs szakma nemzetközi élvonalába tartozó Varga Stúdió egy ideje idehaza is megpróbál nagyobb nyilvánosságot teremteni a műfaj számára. Közel egy éve a stúdió - mely jelenleg a Mr. Bean rajzfilmváltozatát készíti - mintaszerű ismeretterjesztő tevékenységet folytat a témakörben. A szervezők örömmel tapasztalják, hogy kezdeményezéseik igen nagy érdeklődéssel találkoznak.

Az elmúlt év végén többek közt a Magyar Narancsban hirdették meg forgatókönyvíró pályázatukat, művészi rövidfilm-forgatókönyv és internetes forgatókönyv kategóriában. A kiírásokra jóval több pályamunka érkezett a vártnál, és a győztes forgatókönyvek megvalósítására, az alkotók bevonásával még az idén sor kerül. De a helyezéseket elérőkön túl a pályázatnak több felfedezettje is van, akiknek a Varga Stúdió lehetőséget kíván teremteni a kibontakozásra.

Aki a pályázatról esetleg lemaradt, közelebbi kapcsolatba kerülhet az animációval a Varga Filmklubban. Februártól áprilisig már számos értékes és Magyarországon nem elérhető animációs filmet láthatott a közönség, idáig a kanadai, az amerikai és az angol animáció köréből. Számos kisfilmet a vetítettek közül Európában is ritkán mutatnak be, így igazi kuriózum volt magyarországi premierjük.

...kénytelen vagyok néhány apróbb részletet illetően ellenvéleménnyel élni... Az érdeklődők június 27-től a Bárkában kapcsolódhatnak be a Varga Filmlub folytatásába. A szervezők ígérete szerint itt a Szabadtéri Átriumban négy-ötszáz ember is elfér, igazodva a vártnál nagyobb sikerhez. A filmklubot kéthetente szerdán 21.30-tól fogják megtartani, és továbbra is ingyenes lesz.