Magyar siker a Karlovy Vary Filmfesztiválon

2001.07.16. 12:05
Fekete Ibolya Chico című filmje kapta az idei Karlovy Vary filmfesztivál legjobb rendezésért járó díját. A július 5-14. között megrendezett közép-európai mozgóképes seregszemlén a rendezőnő koprodukcióban készült munkája elnyerte az Ökumenikus Zsűri díját is. A filmfesztivál 20 000 dollárral járó fődíját, a Kristályglóbuszt Jean Pierre Jeunet francia rendező kapta az Amelie Poulin mesés sorsa (Le fabuleux destin d'Amelie Poulin) című filmért.
Jelenet Fekete Ibolya Chico című játékfilmjéből
"A film újszerűen jeleníti meg, hogy vannak elkerülhetetlen háborúk és igazságos forradalmak, s hogy az egyének akarva-akaratlanul sodródnak ezen események logikája szerint. Az Ökumenikus Zsűri azért tartja nagyra ezt a filmet, mert az állandóan változó ideológiák közepette megmutatja az emberi lét spirituális dimenzióit." Az fenti szöveg Fekete Ibolya Chico című munkájának méltatásaként hangzott el a 36. Karlovy Vary Filmszemle díjkiosztó ünnepségén. Az idén készült magyar-német-horvát-chilei koprodukció rendezőnője a különdíj mellett elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat is.

Fekete Ibolya filmje mellett négy magyar munka szerepelt Közép-Európa legrangosabb szemléjének programjában: a dokumentumfilm-kategóriában Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című alkotása szerepelt műsoron. A "Nyugat Keletje" elnevezésű, nem versenyeztetett filmblokkba két magyar filmet válogatott be a zsűri: Gothár Péter Paszportját, illetve Tímár Péter Vakvagányok című játékfilmjét. Az amerikai Variety szaklap által megszervezett szekcióban pedig Incze Ágnes I love Budapest című alkotását tűzték műsorra.

A filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt Jean Pierre Jeunet francia rendező kapta az Amelie Poulin mesés sorsa (Le fabuleux destin d'Amelie Poulin) című filmért. A 20 000 dolláros nagydíjért a hagyományokhoz híven 17 film versenyzett. A zsűri különdíját a lengyel Robert Glinski vehette át Szervusz, Tercska című alkotásáért.