Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Iráni film nyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díját

2000.09.11. 19:56
Trend-e vagy sem, Velencében is a társadalmi visszásságokat feszegető, kényes témájú filmeket díjazta a Milos Forman vezette zsűri. Először a filmtörténetben iráni film vitte haza Velencéből a pálmát.
Paolo Barale, a fesztivál elnöke átadja Dzsafar Panahinak (jobbra) a legjobb filmért járó Arany Oroszlán díjat
Dzsafar Panahi The Circle (A kör) című filmje nyerte az 57. Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díját. A nyertes iráni produkció, mely 19 rivális jelölt elöl hozta el a legjobb film díját, az iszlám társadalmakban élő nők elnyomását tárja a világ elé. A kényás témát feszegető alkotás nyolc nő mindennapi életén keresztül ismerteti az asszonyokat érintő szigorú előírásokat, például a nyilvánosság előtti dohányzás vagy az önálló kijárás tilalmát. Panahari olasz és francia támogatással készítette el a felvételeket, és mivel az iráni hatóságok engedélyezték a fesztiválon történő vetítést, nem elképzelhetetlen, hogy a filmet később Iránban is játszani fogják.

Az amerikai festőből lett rendező, Julian Schnabel produkciója, a Before The Night Fall (Melőtt leszáll az éj) két díjat is nyert. A Milos Forman vezette zsűri a legjobb rendezés kategóriában ítélte oda a Nagydíjat, Javier Bardem pedig a legjobb férfi alakításért vehette át a Volpi-serleget. Schnabel filmje Reinaldo Arenas, kubai író és költő szenvedését követi végig: a Castro-rezsim igyekezett testileg-lelkileg is megtörni a homoszexuális férfit, mielőtt végleg száműzték volna hazájából.

A legjobb rendezés kategóriában az indiai Buddhadeb Dasgupta The Wrestlers (Birkózók) című filmjét jutalmazták, mely két bengáli váltókezelő életét mutatja be. Mint arról már korábban hírt adtunk, Clint Eastwood még a fesztivál ideje alatt megkapta kiemelkedő életművéért az Arany Oroszlán díjat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?