Iráni film nyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díját

2000.09.11. 19:56
Trend-e vagy sem, Velencében is a társadalmi visszásságokat feszegető, kényes témájú filmeket díjazta a Milos Forman vezette zsűri. Először a filmtörténetben iráni film vitte haza Velencéből a pálmát.
Paolo Barale, a fesztivál elnöke átadja Dzsafar Panahinak (jobbra) a legjobb filmért járó Arany Oroszlán díjat
Dzsafar Panahi The Circle (A kör) című filmje nyerte az 57. Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díját. A nyertes iráni produkció, mely 19 rivális jelölt elöl hozta el a legjobb film díját, az iszlám társadalmakban élő nők elnyomását tárja a világ elé. A kényás témát feszegető alkotás nyolc nő mindennapi életén keresztül ismerteti az asszonyokat érintő szigorú előírásokat, például a nyilvánosság előtti dohányzás vagy az önálló kijárás tilalmát. Panahari olasz és francia támogatással készítette el a felvételeket, és mivel az iráni hatóságok engedélyezték a fesztiválon történő vetítést, nem elképzelhetetlen, hogy a filmet később Iránban is játszani fogják.

Az amerikai festőből lett rendező, Julian Schnabel produkciója, a Before The Night Fall (Melőtt leszáll az éj) két díjat is nyert. A Milos Forman vezette zsűri a legjobb rendezés kategóriában ítélte oda a Nagydíjat, Javier Bardem pedig a legjobb férfi alakításért vehette át a Volpi-serleget. Schnabel filmje Reinaldo Arenas, kubai író és költő szenvedését követi végig: a Castro-rezsim igyekezett testileg-lelkileg is megtörni a homoszexuális férfit, mielőtt végleg száműzték volna hazájából.

A legjobb rendezés kategóriában az indiai Buddhadeb Dasgupta The Wrestlers (Birkózók) című filmjét jutalmazták, mely két bengáli váltókezelő életét mutatja be. Mint arról már korábban hírt adtunk, Clint Eastwood még a fesztivál ideje alatt megkapta kiemelkedő életművéért az Arany Oroszlán díjat.