Al Pacino, a zsidó uzsorás Velencében

2004.09.05. 12:54
„Nem Velence és a zsidók közötti ellentét a filmem fő mondanivalója” – győzködte Michael Radford a hazai újságírókat a 61. Velencei Filmfesztivál szombati sajtótájékoztatóján, ahol A velencei kalmár című filmjéről faggatták a főszereplővel, Al Pacinóval együtt. Közben Johnny Depp a versenyprogramban özvegyet óvott. A fesztivál szeptember 11-ig tart.
„A velencei kalmár a velenceiek és zsidók ellentétéről szól, és nemcsak az ezerötszázas években játszódik, hanem 2004-re is vonatkozik. Nemcsak a korhű velencei kosztümöket kell meglátni, hanem a mindenkori vallási ellentétet is” – mondta új filmjéről Michael Radford rendező, akinek ezek után már csak az volt a dolga a sajtótájékoztatón, hogy a mondatait a hazai újságíróknak újramagyarázza, hiszen ők a legújabb Shakespeare-adaptáció aktuális velencei antiszemita vonalát nem egészen értették.

Klikk a képre!
„A zsidó és a keresztény kultúra viszonya világszerte feszült – pontosított a rendező. – Ezért mondtam, hogy ne szó szerint nézzük a filmet, ne csak a régi velenceiek vallásos ellentéteiről szóló történelmi darabként, hanem figyeljünk modern, aktuális utalásaira is.”

„És én ezért fogadtam el a szerepet – tette hozzá Pacino, aki Shylockot, a zsidó uzsorást játssza. – Radford mindig olyan aktuális témához nyúl, amiről fontos beszélni.”

Egy font húst ad magából

A film a Csillagok háborújához hasonlóan felirattal kezdődik, a szöveg XVI. századi zsidóüldözésekről szól. A végén megtörten láthatjuk Shylockot, amint egy szűk, városi gettóban elmélkedik.

Jeremy Irons, a brit Shakespeare-színész alakítja az antiszemita kalmárt, Antoniót, aki a történet szerint olyan szerződést köt Shylockkal, hogy ha nem tudja visszafizetni a pénzt, akkor egy font húst kell adnia saját testéből. Bíróság elé kerül az ügy, ahol a zsidó kereskedőt megalázzák, és vérszomjas, zsugori figurának állítják be.

Közben Shakespeare drámájának szerelmi szövevénye szerint a Lynn Collins alakította Portia Antonio után epekedik, míg Portiába Bassanio (Joseph Fiennes) szerelmes. A szereplők közül Pacino és Irons mellett Collins is megjelent a sajtótájékoztatón.

A másik nagy szombati vetítés Marc Foster Finding Neverland című filmje volt, amit J. M. Barrie Pán Pétere alapján írt. Ebben Johnny Depp egy alulértékelt professzort alakít, aki egy özvegyre és annak fiára vigyáz. Johnny Depp után filmbeli partnere, Kate Winslet is kiszállt szombaton a luxustjachtból a vörös szőnyegre.

A szemle szeptember 11-ig tart. Összesen százhetven filmet mutatnak be, közülük huszonegy a fődíjért, az Aranyoroszlánért versenyez.

A Velencei Filmfesztivál programja

Versenyfilmek Denzel Washingtonnal és Wim Wendersszel

A huszonegy versenyfilmben szerepel Wim Wenders filmje, ami a szeptember 11. utáni merényletek Amerikájáról szól. Francois Ozon Ötször kettő című alkotása két másik francia darabbal száll síkra az Aranyoroszlánért. Jonathan Demme Manchurian Candidate című filmjében Denzel Washington és Meryl Streep játszik. Először versenyez az oroszlánért egy rajzfilm is, a japán rendező, Mijazaki Hajao Howl's moving castle című animációs darabja.

Futnak még: sokkolások és új irányzatok

A film új irányzatait a Horizontok című válogatás húsz alkotása mutatja be. A sokkoló darabokat Éjfél címmel rendezték egy szekcióba. A Corto cortissimo szekcióban huszonhat rövidfilmet vetítenek, köztük Schilling Árpád Határontúlját. A szemle életműdíjasa az Ének az esőben című musical rendezője, Stanley Donan.

A zsűri elnöke John Boorman angol rendező, a zsűritagok között látható még Scarlett Johansson és Helen Mirren színésznő is.