Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új Welles-forgatókönyvek a piacon

2002.05.20. 13:20
Két, eddig kiadatlan Orson Welles-forgatókönyv bukkant fel a Cannes-i filmvásáron egy müncheni ügynökség jóvoltából.
Mind a két könyv Welles múzsájától, munkatársától és feleségétől, az író-forgatókönyvíró-színész rendező Oje Kodartól származik, hitelességükhöz nem férhet kétség. (Kodar 1967-től 1985-ig azaz a rendező haláláig dolgozott Welles-szel és számos filmjében szerepelt, például a Velencei kalmárban, és a Mélységben.)

Orson Welles
Az ügynökség igazgatója elmondta, hogy a müncheni Filmmúzeumban helyezik el a kéziratokat, ám azok megvalósítási és feldolgozási jogaira mindenképpen szeretnének üzletet kötni Cannes-ban. Általános vélemény szerint a két könyv mindenképpen nagy érdeklődésre tarthat számot a piacon.

Az egyik Karen Blixennek (alias Isak Dinesen, a Távol Afrikától írója) egyik regényéből készült pszicho thriller Álmodók (Dreamers) címmel, amely a tizenkilencedik század végén egy fiatal pár utazásával indul. A szerelmesek elefántcsontért tartanak Zanzibárba, ám Kelet-Afrika partjainál csatlakozik hozzájuk egy titokzatos nő, és a találkozás mindhármuk életét feldúlja. (Az eredeti regény egy spanyol nemes szemszögéből meséli el a történetet, amelyben a szerelmi háromszög egyik szereplője gyilkosságba hajszolja a főszereplőt.)

A másik - befejezetlen - könyv egy amerikai férfi történetét meséli el az 1950-es évekből, aki spanyol feleségével együtt egy fiatal szélhámos áldozatául esik.

Orson Welles (1915-1985) közel 170 filmben vett részt színészként, és több mint 30 produkciót rendezett. Bár filmjei üzleti értelemben szinte mind sikertelenek voltak, több alkotását - például első közönségfilmjét: az Aranypolgár-t (1941) - ma a klasszikusok között tartják számon. Más műfajokban is tehetséggel alkotott: a "Világok harca" című legendás rádiójátékot, mely pánikot okozott az egész országban, 1938-ban rendezte meg a CBS-ben.

Cinematrix