Judit
2 °C
7 °C

X-Men - A prevenció

2000.11.09. 16:04
Nem ez az első cikk az X-Men című opuszról az Index hasábjain. Jelen írás célja azonban nem a mű méltatása, hanem a prevenció: ne nézd meg!
Pedig az előzetes hírek biztatóak voltak. Több filmajánlóban hasonlították a kultikus darabbá vált Mátrix-hoz, a műfajban járatos ismerősöm pedig az eredeti képregény társadalomkritikai aspektusait emelte ki.

A kezdő képkockák nem is mondtak ellent a várakozásoknak: náci koncentrációs táborban vagyunk, elcsigázott rabok, szűnni nem akaró eső, pokol. Egy csontsovány fiú, végső elkeseredéséből merítve erőt, telepatikus úton meghajlít egy bazinagy vaskaput.

Ez pokolian fáj
Aztán snitt, ,,valahol a nem túl távoli jövőben" (rágja szájunkba a narrátor) különleges képességű mutánsok népesítik be a Földet: a sokat sejtető kezdéshez képest váratlanul szimplán Jókra és Rosszakra oszló csoportjaik a kisebbségek tolerálásába vetett hit mentén határolódnak el egymástól. A Rossz mutánsok vezetője ugyanis a haláltáborban kapukat hajlítgató hajdani kisfiú, akit gyermekkori traumái tettek szélsőségesen intoleránssá. Vagy a kisebbségi mutánsok, vagy a normális többség: csak az erősebb maradhat életben!-vallja. A nyomasztó indításban felsejlik annak a lehetősége, hogy a film a sokszor nehezen követhető kisebbségi hisztériák, a diaszpóra-lét, a másság értelmezésének kérdéseit bontsa ki. De mindez oly halvány és kidolgozatlan, hogy végül inkább csak ürügy marad a látványos robbanások, repülő emberek, gömbvillámok és egyéb paranormális jelenségek másfél órás dömpingje számára.

A filmet csak két dolog különbözteti meg a mozikat és kereskedelmi tévéket elárasztó tucat-akciófilmektől: ez az első mozi, amely a felvetett kérdéseket nyilvánvalóan azért nem válaszolja meg, hogy hamarosan legyárthassák nekünk a második, harmadik meg negyedik részt is.

Továbbá, ez az első mozi, mely az emberiség egyik szégyenletes tömegmészárlását használja nyögvenyelős cselekménye olajozásához. Márpedig az X-Men-hez hasonló produktumok, lényegükből fakadóan csak a negédes befejezés szükséges stációjaként képesek kezelni bármely témát. Auschwitz sajnos még mindig több, mint súlytalan ürügy egy röpködős sci-fi-hez..

Talán eljön majd az idő, amikor gondtalanul szórakozhatunk egy ,,Beavis és Butthead a Haláltáborban" című kreténségen is. De addig néhány kérdést meg kell még oldanunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?