Árpád
-2 °C
4 °C

X-Men

2000.11.04. 20:07
Lehet, hogy olyan naiv vagyok, mint egy milkatehén, de én a moziban ülve egész idő alatt vártam az X-Menre, hogy jöjjenek és védjék meg a világot. Erre kiderül, hogy jönnek is, meg is védik, de mégsem úgy és nem attól, ahogyan vártam. Ezen a filmen nem csak ügyeskezű effektzsonglőrök dolgoztak, hanem néhány gondolkodó kreatív tanácsát is kikérték.
Tudnak repülni, átsétálnak a falakon, képesek a gondolatokban vájkálni
Nem vagyok rajongója a szupermenes képregényeknek, bár nem tagadom, gyermekkoromban megvettem minden szembejövő Pókember-füzetet. A Bucó-Szetti-Tacsi valamennyi epizódja megvolt, de a filmadaptáció ötlete legsötétebb, alkoholgőzös rémálmaimban sem merült volna fel. A Batman rövid időre elhitette velem, hogy e műfajban is lehet nézhető filmet találni, de a bivalyerős madáremberekkel és paranormális szexbombákkal való további szánalmas próbálkozások óvatossá tettek az X-mennel szemben.

De a vetítés közben nem törtek rám a jól ismert tünetek, egyszer sem fogott el depresszió vagy hányinger. A film ugyanis nem merül ki egy magányos hős exhibicionista majomkodásában, viszont szokatlanul érdekes jövőt vázol elénk. A történet szerint néhány múlva az evolúció kissé felgyorsul és kivételes képességű emberi mutánsok születnek. Tudnak repülni, átsétálnak a falakon, képesek a gondolatokban vájkálni. Az egyszerű halandók persze félnek tőlük, a rettegés pedig, ahogy a történelemben már annyiszor, ismét gyűlöletbe csap át. A szuperhősök válaszút elé kerülnek: vagy szembeszállnak az egész emberiséggel, vagy megoltalmazzák önmagától.

A látvány természetesen a székhez szögez, de az alkotók nem csak az unalomig ismert trükkökkel manipulálnak. Ezen a filmen nem csak ügyeskezű effektzsonglőrök dolgoztak, hanem néhány gondolkodó kreatív tanácsát is kikérték.

Nem mondom, hogy a moziból kifelé jövet feltámadt bennem a vágy a szemközti játékbolt teljes X-men-készletének felvásárálására. De ha az Oscar-díjnak létezne A legjobb képregényből készített filmadaptáció kategóriája, akkor gondolkodás nélkül ennek az opusnak ítélném. Most már csak azt kellene eldöntenem, hogy nem jobb-e mégis, hogy ilyen díjat azért nem osztogatnak.

Színes magyarul beszélő amerikai fantasztikus film
104 perc, 2000
Rendezte: Bryan Singer
Szereplő(k):
Hugh Jackman (Logan/Wolverine)
Patrick Stewart (Professzor Charles Francis Xavier/Professzor X)
Ian McKellen (Erik Magnus Lehnsherr/Magneto)
Famke Janssen (Jean Grey)
James Marsden (Scott Summers/Küklopsz)
Halle Berry (Ororo Munroe/Storm)
Ray Park (Mortimer Toynbee/Varangy)
Anna Paquin (Marie/Vadóc)
Tyler Mane (Kardfog)
Bruce Davison (Kelly szenátor)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?