Kilónyi csak marad még zárásra

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg.

Sosem szabad hinni a téli napsütésnek. Olyan az, mint az őszintétlen mosoly, egy odavetett szeretlek vagy a kikényszerített érintés. Könnyen nyíló léleknek halálos veszedelem.

Azon a télen tavaszias napok váltották egymást. Nagyapám jókedvűen, két feleség között érkezett hozzánk. A másodiktól már elvált, a harmadik még nem érkezett. Azt mondta, Nagymama halála óta a szerelem sem az igazi, de egy komoly párkapcsolatnak azért így is megvannak a maga örömei. Az egyik ilyen a főzés tudománya. A jó ebéd ígérete. Különösen a szombati, a vasárnapi. Mert akkor van idő asztalhoz ülni, beszélgetni. A főétel legyen rántott hús vagy töltött káposzta a húsleves után.

Anyu azon a szombaton toroskáposztát főzött, sok lével, ő így szerette. Ezért nem villával, csupán kanállal rakta a terítéket. Közeledett az ebéd ideje, amikor kiderült, a kenyér elfogyott. Nosza, a gyerek majd elkerekezik a pékhez, annak boltja délig nyitva, kilónyi csak marad még zárásra.

Siettem. Mackóban, tornacipőben, a trikóra könnyű kabátot húztam. Úgyis hamar megjárom, fél óra se oda-vissza. Odakint a téli égbolt tompa kék színben ragyogott, a napkorong lustán pumpálta sugarait.

Már az első méterek után feltűnt, hogy az aszfalt fagyos. A tócsákon a jéghártya kifehéredett. De mentem, tekertem, mert a pék délben zár, a toroskáposzta meg lassan készre süti magát.

Nyilván a sorszerűség miatt történhetett úgy, hogy aznap a fél falu elfelejtett hétvégére spájzolni. A pékség ajtaja előtt kígyózó sor olyan hosszúnak tűnt, hogy bárcsak sosem álltam volna a végére. A pékség épülete egy aprócska magaslat tetején ontotta magából a meleget. Körülötte mindig szél fújt. Talán ezért is tervezték oda a kenyérgyárat, mert így, amikor a friss kenyér kisült, az utcák megteltek megtört serclik illatával, az út minden kanyarban kiflibe fordult.

Már fél órája várakoztam a pékség előtt, és először gondoltam arra, hogy a fel-feltámadó szél miatt megfagyok. Mert a Napból ugyan forróság árad, ám az mire ideér, éppen olyan lesz, mint az űr hidege. Így nem csoda, hogy – belépve a pékség túlfűtött boltjába – a bőröm már szinte égett.

A pék pufók arcán kevélyen feszült a meleg, bőrét mintha zsírral kenték volna. Kézfejéről lisztpor hullt, amint intett a trikóban sürgölődő inasnak: a kemence mellett nézzen még egy veknit.

Az utolsót kaptam. Szinte még gőzölgött, amikor a szatyorba tették. Felakasztottam a kerékpár kormányára, és amilyen sebesen tudtam, tekertem a napsütésben. Mire hazaértem, ujjperceim elmerevedtek, a szám lilás színben remegett. Testemen a bőr foltossá változott, fogaim akaratlanul egymáshoz ütődtek.

Amikor Nagyapa meglátott, azonnal pálinkát kért. Üveggel. Két poharat vett elő, töltött, az egyiket felém nyújtotta. Gyerek ez még, mondta Anyu, de miután Apu végignézett rajtam, ő is kért egy kupicával – és a Bátyámnak is jutott.

Életemben akkor ittam először pálinkát. Ráadásul mindjárt Apuval, Nagyapával és a Bátyámmal. S rögvest kettőt. Egyet a hideg ellen, a másikat meg azért, hogy ne fázzak. Ott, a konyhában állva, remegő testtel léptem ki a kamaszkorból.

Ma már persze tudom, a pálinka is olyan, mint a téli napsütés. Ám akkor még kölyök voltam. Miért is gondoltam volna arra, hogy amit végtelen boldogságnak hiszek, az csupán pillanat. Körülmények kedvező együttállása. De akkor még minden volt. Anyu, Apu, Nagyapa, Bátyám. Ma meg már csak pálinka és kenyér…

Budapest, 1945. augusztus 26. A pékek kiveszik a frissen sült kenyeret a Budapest Székesfőváros Községi Kenyérgyár kemencéjéből, amiben egyszerre több mint négy tucat kenyér sül. A kenyérgyár a Százados úton éjjel-nappal üzemel, a lakosság és a kórházak kenyérszükségletét szolgálja ki
Budapest, 1945. augusztus 26. A pékek kiveszik a frissen sült kenyeret a Budapest Székesfőváros Községi Kenyérgyár kemencéjéből, amiben egyszerre több mint négy tucat kenyér sül. A kenyérgyár a Százados úton éjjel-nappal üzemel, a lakosság és a kórházak kenyérszükségletét szolgálja ki
Fotó: MTI Nemzeti Fotótár
Budapest, 1948. augusztus 6. Pékek dolgoznak a Százados úti Községi Kenyérgyárban
Budapest, 1948. augusztus 6. Pékek dolgoznak a Százados úti Községi Kenyérgyárban
Fotó: Fried János / MTI Nemzeti Fotótár
Budapest, 1948. március 13. Készül a kenyértészta Petri Gyula pékségében, a Rákóczi út 65. szám alatt
Budapest, 1948. március 13. Készül a kenyértészta Petri Gyula pékségében, a Rákóczi út 65. szám alatt
Fotó: Weöres / MTI Nemzeti Fotótár
Budapest, 1948. március 9. Pékek dolgoznak Bujáki György V. kerületi pékségében, a Fehérhajó utca 3. alatt
Budapest, 1948. március 9. Pékek dolgoznak Bujáki György V. kerületi pékségében, a Fehérhajó utca 3. alatt
Fotó: Weöres / MTI Nemzeti Fotótár
Budapest, 1948. március 9. Egy pék kosárba rakja a kisült kenyereket Bujáki György V. kerületi pékségében, a Fehérhajó utca 3. alatt
Budapest, 1948. március 9. Egy pék kosárba rakja a kisült kenyereket Bujáki György V. kerületi pékségében, a Fehérhajó utca 3. alatt
Fotó: Weöres / MTI Nemzeti Fotótár
Budapest, 1956. június 9. Pékek egy budapesti pékségben
Budapest, 1956. június 9. Pékek egy budapesti pékségben
Fotó: Kulka Ernő / MTI Nemzeti Fotótár
Ózd, 1958. szeptember 10. A húszkemencés ózdi kenyérgyár egyik pékje szállítás előtt állványra rakja az elkészült kenyereket
Kóspallag, 1960. május 9. Kenyérre váró asszonyok a kóspallagi péknél
Kóspallag, 1960. május 9. Kenyérre váró asszonyok a kóspallagi péknél
Fotó: Rácz János / MTI Nemzeti Fotótár
Siófok, 1959. március 19. A sófoki kenyérgyárban. A képen: a kemencéknél
Siófok, 1959. március 19. A sófoki kenyérgyárban. A képen: a kemencéknél
Fotó: Lajos György / MTI Nemzeti Fotótár
Tiszadob, 1977. április 28. Dagasztanak, cipót formáznak a sütőipari tanulók a 30 éves tiszadobi gyermekváros tanműhelyében. A gyermekvárosban – ahol 270 hátrányos helyzetű gyerek él – működő általános iskola elvégzése után a gyerekek 3 szakma között – cipész, pék és lakatos – választhatnak
Tiszadob, 1977. április 28. Dagasztanak, cipót formáznak a sütőipari tanulók a 30 éves tiszadobi gyermekváros tanműhelyében. A gyermekvárosban – ahol 270 hátrányos helyzetű gyerek él – működő általános iskola elvégzése után a gyerekek 3 szakma között – cipész, pék és lakatos – választhatnak
Fotó: Danis Barna / MTI Nemzeti Fotótár
Budapest, 1982. július 1.  Domján Tamásné pék egy 80 éves gépbe adagolja a tésztát az ország egyetlen pászkaüzemében, a Fővárosi Sütőipari Vállalat Tüzér utcai telepén
Budapest, 1982. július 1.  Domján Tamásné pék egy 80 éves gépbe adagolja a tésztát az ország egyetlen pászkaüzemében, a Fővárosi Sütőipari Vállalat Tüzér utcai telepén
Fotó: E. Várkonyi Péter / MTI Nemzeti Fotótár
Gyöngyös, 1986. július 23. Hepp László nyugdíjas pék megigazítja sapkáját munka közben, amikor csúcsidőben besegít az új lisztből készült pékáruk készítésében a Heves megyei Sütő- és Édesipari Vállalat helyi gyárában
Gyöngyös, 1986. július 23. Hepp László nyugdíjas pék megigazítja sapkáját munka közben, amikor csúcsidőben besegít az új lisztből készült pékáruk készítésében a Heves megyei Sütő- és Édesipari Vállalat helyi gyárában
Fotó: H. Szabó Sándor / MTI Nemzeti Fotótár