Love Parade környezetvédelmi beütésekkel

2001.05.22. 23:18
Kétségessé vált az idei berlini Love Parade júliusi lebonyolítása. A hagyományosan július második szombatján Berlinben megrendezett felvonulásnak előbb a környezetvédők tettek keresztbe, később a berlini belügyekért felelős szenátor nem adta meg az engedélyt az egy héttel elhalasztott rendezvényre. A Love Parade nemzetközi sajtóképviselete nyilatkozatban ítélte el a német politikusok ténykedését.

Berlin Tiergarten negyede, a Love Parade felvonulások színhelye mindig megsínylette a bulis éjszakákat. A tonnányi szemetet reggelre mindig eltakarították a szorgos kezek, ám a másfél milliónyi emberi láb, tüdő, illetve anyagcsere-folyamat alaposan megkínozta a zöldövezetet. Talán ezért alakult meg a "Mentsétek meg a Tiergartent!" nevű civil szervezet, amely még időben, a Love Parade szervezői előtt környezetvédelmi tüntetést jelentett be ugyanarra a helyszínre és időpontra.

Környezetvédelmi tüntetés a Love Parade helyett

Egyelőre nem tudni, hogy a 25 ezres tömeggel bejelentett környezetvédelmi demonstrációra végül is jönnek-e olyan szép számmal. Egy biztos, Eckart Werthebach kereszténydemokrata (CDU) belügyi szenátora húsvét előtt a környezetvédelmieknek adta át a terepet. És mivel ugyanazon időben ugyanazon helyen a német törvények értelmében két tömegmegmozdulás nem lehet, a Love Parade-et halasztani kellett. És elkezdődött a találgatás: más útvonalról, más német városról beszéltek, végül más lett az időpont.

Egy héttel elhalasztották a rendezvényt

A szervezők végül úgy döntöttek, hogy egy héttel később, július 21-én tartanák meg a nagyszabású, 12 éves múlttal rendelkező fesztivált. A város döntő szervei azonban halogatják az engedély megadását, kevesebb mint két hónappal a felvonulás előtt a szervezők még nem kaptak kategorikus választ a rendezvény időpontjáról.

"Német politikusok piros lapot mutattak"

A rendezvény nemzetközi sajtóképviselete indulatos közleményben tudatta: a felvonulás azért maradt el, és azért húzódik az engedély megadása, "mert a német politikusok piros lapot mutattak a szeretet égisze alatt összegyűlő több mint egymillió fiatal békés, barátságos és tiszteletteljes megmozdulásának". A sajtósok felháborodva közlik, hogy "egyszerűen nem történhet meg, hogy elmarad Németország toleranciát, békét és szimpátiát szimbolizáló felvonulása!". Az e-mailen eljuttatott közlemény szerint "Izrael, Anglia, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Ausztria, Spanyolország, Mexikó, Argentína, Hollandia és Svájc képviselői egyaránt értetlenül szemlélik az eseményeket".

A Love Parade tervezett időpontjai:
Július 7., Bécs, Ausztria
Július 21., Berlin, Németország
Július 21., Newcastle, Anglia
Október 4., Tel Aviv, Izrael
December 16., Cape Town, Dél-Afrika