Emberkísérletre készül az Index

2014.08.14. 15:54 Módosítva: 2014.08.14. 16:43
Hétfőtől az Index is részt vesz Magyarország legőrültebb civil akciójában. Huszti István fotós és Horváth Balázs videós kollégánk pénteken leutazik Gergelyiurgonyára, hogy a Tiszából és a környékbeli településekről összegyűjtött műanyagpalackokból megépítse élete első katamaránját, és elnyerje a II. PET Kupát.

Rajtuk kívül még öt hajó indul el a Tisza-túrára, de csak az a csapat nyerheti meg a versenyt, amelyik maga épített tákolmányával hat nap alatt épségben beér a 100 kilométerrel arrébb lévő Cigándra, és a legtöbb áradással érkező műanyag szemetet gyűjti össze a Tiszából.

A PET Kupát tavaly indította el Molnár Attila Dávid és Tóth Zsolt Marcell természetfilmes, miután egy Tokaj menti forgatásukon egyszer csak azt vették észre, hogy az árral együtt több ezer mocskos, horpadt, penészes címkéjű PET-palack érkezik a Tiszára, és úgy érezték, hogy ezt nem hagyhatják annyiban.

A túrán négy elképesztő kinézetű, műanyag palackokból készült hajó indult. Volt köztük nagyszínpadra hasonlító tutaj grillezővel és napernyővel, kétfedélzetes kielboat sátorral, kenyeresládákból készült és szemetes kukával díszített party hajó, és krumplis zsákokon úszó katamarán is.

A kéttucatnyi utas között ott volt a Másfél millió lépés Magyarországon című legendás sorozatból ismert Gyenes Károly természetfilmes rendező, Mátyás Attila, az egykori Sex Action rockere, Varga Livius, a Quimby dobosa és A kutya vacsorája frontembere, számtalan gyerek, na meg mi, akik forgatási riportra mentünk hozzájuk.

Szikrázó napsütésben, lélekvesztőknek is beillő hajókon utazhattunk pár napon keresztül a lágyan csordogáló Tiszán, és már akkor megfogadtuk, hogy jövőre indulunk a versenyen. Ennél hajmeresztőbb és naivabb zöld akciót ugyanis még sosem láttunk. Bár a csapat a túra végére több mint 20 ezer palackot gyűjtött be és semmisített meg, nyilvánvaló volt, hogy a környező országok vízparti illegális szemétlerakóiból a következő áradás úgyis hozza a következő, több száz tonnás adagot.

Viszont a négy hajó és a legénység minden tagja túlélte a kalandot, és elkészült a valaha volt legviccesebb Tisza-túrán forgatott természetfilmes sorozat is, amiből a köztévés premier előtt csak most és csak itt az Index olvasói láthatnak három előzetest is. Itt az első (a többit a következő napokban adagoljuk majd):

Pet Kupa előzetesek

A projektre és a belőle készülő sorozatra akkor az NMHH adott pénzt, az idén azonban elmaradt az állami támogatás, és a szponzorok sem tolongtak. Ennek ellenére a Természetfilm.hu csapata úgy döntött, önkéntes alapon megrendezik a folytatást. Az akcióhoz azóta rengeteg civil csatlakozott, köztük mi is. 

II. PET Kupán az Index a Petanic nevű, 4 méter hosszú, 500 PET-palackra épített, kormánylapátos, focihálóval és napernyővel díszített katamárannal indul, amit Pista és Balázs így vázolt fel:

unnamed
Fotó: Index

Azt remélik, hogy a hajó 8 embert tud majd biztonságosan szállítani, és mi nagyon drukkolunk nekik, hogy így legyen, mivel még sosem építettek hajót, szóval igazi Mekk Elek-akciónak néznek elébe. Ráadásul a Petanicon nemcsak ők ketten fognak utazni, hanem a szerkesztőség jó néhány újságírója, fotósa és videósa is, akik egymást váltogatva kísérik majd végig őket ezen a túrán.

Ha elnézzük a hajóépítésben már jártas Petkányék némileg kidolgozottabbnak tűnő hajóját, akkor úgy tűnhet, hogy olyan emberkísérletre készülünk, amit magunkon végzünk el. De hogy túléljük-e saját őrültségünket, csak 24-én derül ki.

A Petkány hajóterve

(Ha szeretnéd, hogy a Tiszából helyetted is kifogjon a Petanic, a Petkány, a Petőfi, a Petológia, a Csakpet és a Tisz(t)apet legénysége néhány tucat üres palackot, dobd meg a szervezőket néhány üveg kóla árával itt.)