Hermina
15 °C
27 °C

Kincsem néven indult újra az 'Eredeti' Pannon Rádió

2004.03.16. 15:33
A hétfőn indult, interneten és műholddal fogható Kincsem rádiót azok indították, akiket az egykori Pannon Rádióból Gidófalvy Attilának nem sikerült kizárnia.
Kincsem Rádió néven, március 15-én kezdték meg a sugárzást a Pannon Rádióból 2002 augusztusában kiváló "szakadárok", vagy ahogy magukat nevezik, az Eredeti Pannon Rádió szerkesztői. A rádió az interneten és Magyarországon, illetve a környező országokban műholdas antennával is fogható.

Pannon töredékek
A 2000-ben alapított egykori Pannon Rádióban 26 százalékos tulajdonrészhez jutott a Csurka István alapította Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány. Az alapítványhoz tartozó rádiókészítők 2002 májusában, majd augusztusban a Pannon Rádió Szabadság téri stúdiójából kezdtek el adni, miközben a többségi tulajdonos Gidó Média a Hármashatár-hegyről sugárzott ugyanazon a frekvencián.

A látványos szakítás oka az volt, hogy Gidófalvy Attilának nem sikerült kizárnia a szerinte a MIÉP-et kiszolgáló "bocskais" műsorkészítőket a rádióból. A rádióban többségi tulajdonnal rendelkező Gidó Média Kft. vezetője arra hivatkozott, hogy az Országos Rádió és Televízó Testület (ORTT) is kimondta az alapítvány tulajdonosi szereplésének összeférhetetlen voltát. A médiatörvény szerint nem lehet műsorszolgáltatásra jogosult szervezet az, amelyben a döntésének befolyásolására valamely párt alkalmazottja, országos vagy területi tisztségviselője jogot szerzett.

A Pannon Rádióban ugyanakkor továbbra is tulajdonos az Alapítvány, amelyet legutóbb a Fővárosi Bíróság is megerősített. Az Alapítvány és a Gidó Média azóta is perlekednek a névhasználatért. Gidófalvy azóta a Magyar Zene Rádiója névre keresztelte át adóját, a főleg zenét sugárzó adó jelenleg az interneten sugároz.

A Kincsem rádió nem pártrádió - jelentette ki Mészáros Sándor főszerkesztő, holott elmondása szerint a rádió közvetlen tulajdonosa a Magyar Kép és Magyar Hang Rt., ezt a céget pedig a Csurka István MIÉP-elnök által életre hívott Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány birtokolja. A rádió programját, és a hallgatókhoz intézett támogatási felhívást a Magyar Fórum hetilap hasábjain tette közzé.

Nem lát reális esélyt arra, hogy a Kincsem Rádió a közeljövőben frekvenciához jusson, mint ahogy a Pannon nevet sem tudják majd elperelni a Gidó Média Kft-től, az egykori Pannon Rádió tulajdonosától - jelentette ki a főszerkesztő. A rádiót műholdas antennával is lehet majd fogni, ezt házhoz szállítani, és beszereltetni a rádió fogja, amelynek ára internetes oldaluk szerint negyvenötezer forint, de Mészáros elmondta, még egyeztetnek a vállalkozókkal, most húszezer forint körüli árnál járnak. A rádió szeretne reklámbevételt, de egyelőre nincsenek hirdetőik.

Az adón óránként mondanak majd híreket, éjszaka pedig az egykori Pannon Rádió zenés, éjjeli műsorát, az Éjszakai kávéházat sugározzák. A technikusokat nem számítva, összesen mintegy tízen készítik majd a rádió műsorát.