Géza
-12 °C
-4 °C

Busht támogatják a konzervatív punkok

2004.03.21. 19:58
Meglepő támogatókra talált a republikánus punkok személyében George W. Bush amerikai elnök, aki novemberben mérközik meg John Kerry, demokrata elnökjelölttel újraválasztásáért - írja a The New York Times.
A magukat GOPunkoknak nevező Konzervatív Punk csoportosulás büszkén hirdeti magáról, ők a republikánus punkok, akik támogatják a háborút, csökkentenék az adókat, és vállvetve harcolnak a terrorizmus ellen.

Punk és kapitalizmus

"A punkok azt mondják, a kapitalizmus és a punk nem járhat együtt. Nem tudom, honnan jöttek, akik ezt mondják, de a legnagyobb punk mozgalmak egytől egyig kapitalista államokban alakultak ki, én például még sosem hallottam észak-koreai punkbandáról"- nyilatkozta a Times riporterének a Konzervatív Punk nevű, weboldalak és blogokat tömörítő szellemi műhely alapítója, egy 22 éves New York-i, bizonyos Nick Rizzuto.

(A történeti hűség kedvéért azért megjegyzendő, hogy a nyelvi adottságok miatt Amerikában ugyan nem ismert dolog, de a nyolcvanas évek elején erőre kapott kelet-európai punkszcéna kifejezetten a munkás-kommunista életérzésből táplálkozott.)

"A baloldal lenyúlta a punkot. Amerikát és Busht okolják mindenért" - magyarázza Rizzuto, és elmondja, célja, hogy minél több konzervatív punkot összehozzon, és rávegye őket a novemberi szavazásra.

Minden punk baloldali?

A hetvenes évek legvégén Nagy-Britanniában útjára indult punk nagy ikonjai sem mondhatók kivétel nélkül baloldali elkötelezettségűnek, annak ellenére, hogy van igazság abban, amit Rizzuto mond. A nemrégiben alakult Punkvoter nevű Bush-ellenes mozgalmat például a NOFX együttes tagja Mike Burnett (Fat Mike) szervezte meg.

De bőven akadnak kivételek, mint például minden idők egyik legnagyobb punkzenekarának gitárosa, Johnny Ramone, aki szókimondó republikánus hírében állt évekig - írja a Times. Magyar viszonylatban is igaz, nem minden punk baloldali: Pozsonyi Bucó Ádám, a magyar punkszcéna meghatározó alakja jelenleg a Demokrata munkatársa, és írásai előfordulnak a Magyar Nemzet hasábjain is.

Michael Graves (Misfits): Bush csodálatos vezető

A Bush-t támogató fiatal punkok egyébként nem kisebb zenekar, mint a Misfits New Jersey-i kultikus punkzenekar egyik volt énekesére, Michael Graves-re is számíthatnak, aki publicisztikát is írt a Konzervatív Punk oldalnak.

"Azt gondolom, George Bush csodálatos, alkalmas vezető, és azt hiszem igaz útra tereli Amerikát, és megértette a gonosz természetét" - vallott politikai nézeteiről a mostanában általában koponyamaszkban mutatkozó Graves a Timesnak.

A Punkvoter és a Conservativ Punk weboldalak látogatói természetesen parázs vitát kezdtek egymással, miről szól a punk, jelentheti-e a konzervativizmus a punk halálát.

Így is, úgy is az IKEA-ba mész

A vita végére pontot valószínűleg senki nem fog tenni, de középutas megoldással szolgáltat a Minor Threat, illetve a Fugazi zenekar alapító tagja: "Baloldaliként és jobboldaliként is az IKEA-ba mész, ha bútorra van szükséged. Nincs bal- és jobboldali punk. A punk egy szabad teret ad, ahol mindent lehet" - ad tippeket a megosztott punktársadalom számára Ian MacKaye.

A konzervatív punkokról a Times megkérdezett egy republikánusoknak dolgozó választási tanácsadót is, aki azonban nem gondolja, hogy a jelenség komolyabb vizsgálatra szorulna. "Persze mulatságos látni, hogy ezek az individualista, intézményellenes emberek George Bush szavazói, holott ez a korosztály inkább Kerry szavazóbázisa, de nem valószínű, hogy fókuszcsoportot állítunk rájuk."