Aliz
6 °C
14 °C

Vajna luxusjachtján éjszakázott a filmes közalapítvány főtitkára Cannes-ban

2007.05.31. 14:21
Visszafogottra sikeredett a hivatalos magyar filmjelenlét a 60. cannes-i filmfesztiválon. A magyar érdekeltségű pavilonok egymástól elszigetelődtek, a Korda stúdió a hivatalos amerikai pavilonba költözött, Tóth Erzsébetet, a mozgóképes közlapítvány (MMK) vezetőjét alig látták, ő egyébként a közpénzből fizetett szállása helyett az amerikai-magyar producer, Andrew Vajna jachtján lakott. A kiemelt magyar filmes jelenlétet elbukó kulturális minisztérium vezetője, Hiller pedig arra hivatkozva el sem jött, hogy Brüsszelben találkozik az uniós kollégiával, akik viszont megjelentek a fesztiválon.

A magyar filmek állami támogatásáról döntő Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) főtitkára, Tóth Erzsébet Andrew Vajna filmproducer magángépén utazott ki Cannes-ba, és legalább egy éjszakát a dollármilliomos jachtján töltött.

A főtitkár az Indexnek elismerte, hogy magánrepülőn érkezett a 60. cannes-i filmfesztiválra, holott kiutazását és szállását a közalapítvány által alapított, a magyar filmek nemzetközi fesztiváloztatását intéző szervezet, a Magyar Filmunió fizette.

Nincs ebben semmi furcsa

"Ebben nincs semmi furcsaság" - fogalmazott Tóth Erzsébet, amikor arról kérdeztük, nem összeférhetetlen-e, ha a közalapítvány vezetőjét egy film producere látja vendégül. Nizzából kellett volna "estélyiben bevonatoznia" Cannes-ba, ha Vajna nem ajánlja fel, hogy az első éjszakát töltse a luxusjachtján, érvelt a főtitkár, aki barátnőjével, az újságíró-filmdiplomata Návai Anikóval szállt meg a jachton.

A főtitkár az Indexnek tagadta, hogy egynél több éjszakát is a jachton töltött volna, mi azonban úgy tudjuk, kiutazása egész ideje alatt, múlt hét hétfőtől péntekig vendégeskedett a magyar filmeket is gyártó producernél, miközben Cannes-ban bérelt szállása üresen állt.

A Magyar Filmunió vezetője, Vezér Éva elmondta, öt napra 850 euróba (220 ezer forintba) került a középkategóriás szállás, a fel nem használt repülőjegy pedig 115 ezer forintba.

Bérmunkáért lobbizni

Az MMK évi 5-6 milliárd forintos filmes, mozis támogatási kerettel rendelkezik. A főtitkár hangsúlyozta, hogy támogatásokról ő nem dönt, és Budapesten többször is előfordul, hogy producerekkel ebédel.


Andrew Vajnát Magyarország királyaként mutatta be az amerikai Screen magazin fesztiválkiadványa. Lila ruhában Goda Kriszta rendező.

Az MMK 2006-ban 150 millió forint gyártási, illetve 16 millió forint forgalmazási támogatással járult hozzá Andrew Vajna Szabadság, szerelem című produkciójának költségvetéséhez, mindkettő a játékfilmeknek adható legnagyobb éves állami támogatás.

A fesztiválon nem a Filmunió által fenntartott magyar, hanem az amerikai pavilonban mutatkozott be a Demján Sándor milliárdos vállalkozó és Vajna befektetéséből épült etyeki Korda stúdió, amely külföldi produkciók gyártását próbálta meg Magyaroszágra invitálni.

A filmfesztiválon egyébként csak Tarr Béla, A londoni férfi c. filmjének díszbemutatóján "fő támogató szervezet képviselőjeként" feltűnő Tóth Erzsébet elmondta, lobbitevékenységet végzett Cannes-ban, a New Line Cinema, a Time Warner szórakoztatóipari konglomerátum filmgyártó cég képviselőit és a többszörös Oscar-díjas Tégla producerét, Graham Kinget próbálta Magyarországra invitálni.

Hiller kétélű alibije

Nem utazott ki viszont Cannes-ba Hiller István kulturális miniszter, holott korábban jelezte, mindenképpen - akár magánemberként is - elmegy a francia riviérán tartott fesztiválra.

Mint arról korábban az Index beszámolt, a kulturális és oktatási minisztérium olyannyira ragaszkodott ahhoz, hogy a Szabadság, szerelem című 56-os Vajna-produkció is szerepeljen a Tous les Cinémas du Monde információs programban, hogy a cannes-i szervezők végül a magyar filmek helyett a szlovénokat hívták meg a fesztiválra.

Az Index kérdésére az Oktatási Minisztérium sajtóosztálya annyit közölt, Hiller azért nem ment Cannes-ba, mert Brüsszelben az uniós országok kulturális minisztereinek csúcstalálkozóján vett rész csütörtökön és pénteken.

A sajtóosztály szerint a cannes-i felsülésnek nem volt köze ahhoz, hogy a miniszter végül elkerülte a fesztivált.

EU-s miniszterek a fesztiválon

Pedig a miniszternek lett volna dolga Cannes-ban, sőt még uniós kollégáival is találkozhatott volna: május 26-án az Európai Unió médiaügyi biztosa, Viviane Reding és a fesztiváligazgató, Gilles Jacob az 5. Európa nap alkalmából összehívta a tagországok minisztereit, hogy az európai filmgyártás jövőjéről tanácskozzanak.


Viviane Reding EU-biztos, Christine Albanel a francia, Claudia Schmied az osztrák, Fadila Laanan a belga, Mario Vieira do Carvalho a portugál kultuszminiszter és Walter Salles brazil rendező (Fotó: TV Kikoto)

A "Kreatív filmgyártás Európában: az új játékszabályok" című találkozón megjelent a francia, a belga, a litván, a lett, a portugál, az osztrák és az észt kulturális miniszter is.

A téma az európai uniós (és nem nemzeti) filmgyártás versenyképességének fejlesztése volt, amihez segíteni kell az európai alkotók, filmgyártók és műsorszórók hatékonyabb együttműködését. Az Európai Bizottság új direktívát is előterjeszt a témában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?