Emőke
6 °C
20 °C

Markolóval estek neki a Kultiplexnek

2008.09.03. 06:31
Hat évig szolgálta rétegközönségét a Kinizsi utcában álló Kultiplex, amit féléves állóháború után kedden kezdett el bontani az önkormányzat. 2000-től innen adott a Tilos rádió is, a bontásról viszont csak véletlenül értesültek, ezért ki se tudtak teljesen rámolni. Az alternatív szórakoztatóhely üzemeltetője szerint jogszerűtlen, ami történt, ezért polgári perrel vágna vissza.

"A park felől eső falat már bedöntötték egy markológépppel" - adott az Indexnek helyzetjelentést Juhász Tamás, az egykori alternatív kulturális központot üzemeltetető Centrifuga Kft. egyik tulajdonosa, aki a helyszínen követte az eseményeket. "Pedig még folyamatban van egy kiürítési per, aminek az első tárgyalási napja november 1-re van kitűzve. Ehhez képest szeptember elején megindult a bontás" - tette hozzá.

"Ebben a perben dönt a bíróság arról, hogy ki jogosult az épületet használni és birtokban tartani - magyarázta Lukovics Péter, a Centrifuga jogi képviselője. - Ha a döntés előtt nekiállnak bontani, az mindenképen jogszerűtlen." A rendőrséget viszont Lukovics szerint azért nem értesítették, mert "ebben a fél évben már többször kértek az ügyfeleim rendőri segítséget, de eredménytelenül."

Vége. Klikk!

Úgy nekiestek, hogy a berendezés bennmaradt

"Nagyon rövid határidőt adtak, hogy az ingóságokat elvigyük, múlt héten kaptunk egy csütörtöki dátumot, amit aztán hétfőre módosítottak - mondta még Juhász. - Nem értjük, miért ez a nagy sietség, mikor hat hónapig tartott az az állapot, hogy az önkormányzat egy biztonsági céget állított az ajtóba." Juhász szerint a markológép beindításakor még többmilliós műszaki berendezések, légkondi, fénytechnika, hangtechnika, voltak az épületben, a villanyt viszont lekapcsolták, ezért fejlámpák fényénél ment a kipakolás.

A hirtelen bontás a Tilos rádiónak is keresztbe tett, mivel az épületben maradt berendezéseket rájuk (és az OFF-ra) hagyta a Sziget Kft., de ilyen rövid idő alatt nem tudták őket kiszerelni "A Centrifuga Kft. még abban bízott, hogy megnyerik a pert, és a helyet a berendezésekkel együtt még használni fogja" - magyarázta Papó, azaz Csabai Gábor, a Tilos rádió ügyvezetője, aki a bontást "jogellenes partizánakciónak" nevezte. A bontásról ráadásul csak véletlen értesültek. "A jegyző azt mondta, hogy szólnak, ha ki kell pakolni, mi meg türelemmel vártuk, hogy ez megtörténjen" - tette hozzá.

"Végül ma délután jött a hír, hogy a kerületi polgármester leállíttatta a bontást, és adott két órát, hogy leszedjük a klímát - mondta Papó. - Még az őrök is segítettek, mert érezték, hogy velünk rettenetesen ki lett szúrva. A többmilliós klímaberendezést így sem tudtuk leszedni, de a hangszigetelést meg egy csomó más dolgot azért igen".

Az kieső bevétel miatt perelne a Centrifuga

A Tilos rádiósok már nem terveznek ellenlépéseket, a Centrifuga ügyvédje viszont elmondta, polgári pert fog indítani az ügyfele nevében az elmaradt bevétel miatt.

A Kultiplex körül már februárban állt a bál, miután az önkormányzat biztonsági emberek segítségével tessékelte ki a vendégeket, és őriztette a bejáratot. A szórakozóhely és a Tilos rádió munkatársai akkor még bemehettek, de a Tilos már júniusban átköltözött a Mária utcába. A biztonságiak maradtak, és a kocsma egészen mostanáig félgőzzel üzemelt.

Az ajtó, amin nem megyünk be többet Klikk!

Kell a hely a zöldnek

Az épületet azért bontja a ferencvárosi önkormányzat, mert a helyén parkot akarnak létesíteni. A szomszédban ugyan van már egy park, de annak a helyére hotel kerül, a belvárosiban előírt zölderületarányt viszont tartani kell. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a Kultiplexet az önkormányzat a fővárostól vette meg, de a februári kiürítés idején a földhivatali dokumentumok szerint még mindig a főváros volt a tulajdonos. A tulajdoni lapra azóta már felkerült az önkormányzat, de a Centrifuga augusztus 28-án azt is felvetette rá, hogy a Legfelsőbb Bíróság még a birtokvita ügyében felülvizsgálatot fog végezni.

A februári kilakoltatás hírére Bakáts Tibor Settenkedő állt ki az alternatív szórakozóhely mellett egy one man showval. A Dózer Fesztivál sajtótájékoztatóján meg azzal fenyegetett, hogy a bontásnál majd a saját testével védi meg az épületet. Egy márciusi szimpátiatüntetésen aztán Nagy Feró is támogatásáról biztosította a Kultiplexet, Novák Péter meg bejelentette: ha kell, ő is ott lesz. Kedden aztán csak a környékbeli idős lakók jöttek le az utcára. "Végre lebontják ezt a bűntanyát" - nyugtázták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!