Aliz
6 °C
14 °C

A kultusztárca segítségével veszi meg lakását Faludy György

2002.11.11. 16:52
Tíz millió forintért vásárolja meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Faludy György lakásának egy részét. A költő élete végéig élhet itt, halála utén viszont a munkásságát felidéző kiállítás kap helyet benne.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) nincs módja arra, hogy az adófizetők pénzéből ajándékozzon, de szakmai feladata és felelőssége gondoskodni Faludy György költő kulturális örökségének megőrzéséről. Mindezt a tárca illetékese közölte azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint a tárca pénzt ajándékozott volna a költőnek a használatában álló XIII. kerületi lakás megvásárlásához.

Emlékhely

Az NKÖM sajtóreferense elmondta: a tárca 10 millió forintos támogatást ajánlott fel ahhoz, hogy a költő számára biztosítsa az ingatlan ingyenes, zavartalan és háborítatlan használatát haláláig. Ezt követően emlékhely létrehozásával és fenntartásával gondoskodna a minisztérium arról, hogy a költő munkásságát és életművét ismerjék, megőrizzék.

Zavartalan körülmények

Faludy György még Göncz Árpád akkori köztársasági elnöktől kapta a magyar állam ajándékaként használatba a XIII. kerületi önkormányzati ingatlant. Problémát jelentett viszont, hogy a költő be akarta jelenteni feleségét a nem saját tulajdonú lakásba. A sajtóreferens ismertetése szerint az NKÖM a 10 millió forintot arra fordítja, hogy megvásárolja az ötszobás lakás egy részét. - A kulturális minisztérium felelősséget érez azért, hogy Faludy György zavartalan körülmények között élhessen és alkothasson, illetve a tárca feladata az is, hogy megfelelően gondoskodjék a költő emlékének megőrzéséről - hangsúlyozta.

A távirati iroda szerint a XIII. kerületi ingatlan, amelyet Faludy György használ nem lakáscélú ingatlanként van nyilvántartva az önkormányzatnál, ezért a jogi probléma rendezéséhez módosítani kell a társasház alapító okiratát is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?