Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

A kultusztárca segítségével veszi meg lakását Faludy György

2002.11.11. 16:52
Tíz millió forintért vásárolja meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Faludy György lakásának egy részét. A költő élete végéig élhet itt, halála utén viszont a munkásságát felidéző kiállítás kap helyet benne.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) nincs módja arra, hogy az adófizetők pénzéből ajándékozzon, de szakmai feladata és felelőssége gondoskodni Faludy György költő kulturális örökségének megőrzéséről. Mindezt a tárca illetékese közölte azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint a tárca pénzt ajándékozott volna a költőnek a használatában álló XIII. kerületi lakás megvásárlásához.

Emlékhely

Az NKÖM sajtóreferense elmondta: a tárca 10 millió forintos támogatást ajánlott fel ahhoz, hogy a költő számára biztosítsa az ingatlan ingyenes, zavartalan és háborítatlan használatát haláláig. Ezt követően emlékhely létrehozásával és fenntartásával gondoskodna a minisztérium arról, hogy a költő munkásságát és életművét ismerjék, megőrizzék.

Zavartalan körülmények

Faludy György még Göncz Árpád akkori köztársasági elnöktől kapta a magyar állam ajándékaként használatba a XIII. kerületi önkormányzati ingatlant. Problémát jelentett viszont, hogy a költő be akarta jelenteni feleségét a nem saját tulajdonú lakásba. A sajtóreferens ismertetése szerint az NKÖM a 10 millió forintot arra fordítja, hogy megvásárolja az ötszobás lakás egy részét. - A kulturális minisztérium felelősséget érez azért, hogy Faludy György zavartalan körülmények között élhessen és alkothasson, illetve a tárca feladata az is, hogy megfelelően gondoskodjék a költő emlékének megőrzéséről - hangsúlyozta.

A távirati iroda szerint a XIII. kerületi ingatlan, amelyet Faludy György használ nem lakáscélú ingatlanként van nyilvántartva az önkormányzatnál, ezért a jogi probléma rendezéséhez módosítani kell a társasház alapító okiratát is.