Erzsébet
1 °C
4 °C

70 évre hosszabbította az EP az előadói jogok védelmét

2009.04.23. 15:49 Módosítva: 2009-04-23 16:15:50
Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban megszavazta az előadói jogokra vonatkozó védelmi idő jelenlegi 50-ről 70 évre történő meghosszabbítását.

A szerzőket életük végéig - illetve örököseiket a halálukat követően 70 évig - megilletik a műveikhez kötődő vagyoni jogok, majd műveik közkinccsé válnak. Az előadókat eddig nem illették meg hasonló kiterjedésű jogok. A parlamenti álláspont értelmében a zenei hangfelvételek az eddigi 50 helyett 70 évig minősülnek majd jogvédettnek, és termelnek jogdíjat a lemezeladás, illetve a nyilvános lejátszás után.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó testülete eredetileg 95 évre javasolta meghosszabbítani a jogvédelem időtartamát, de végül a 70 évre való módosítását szavazta meg.

Illés, Metró, Omega  

Herczog Edit szocialista EP-képviselő örvendett, hogy a jogvédelem időbeli kiterjesztése segít elkerülni azt a visszás helyzetet, hogy például a 25 éves korára már számos felvételt készített és több díjat kapott Kocsis Zoltán 2020-tól nem részesülne jogdíjakban a 70-es évek elején rögzített felvételei után. Ugyancsak komoly veszély fenyegette a 60-as évek nagy magyar könnyűzenei generációjának tagjait: egy-két éven belül lejárna Korda György és Koncz Zsuzsa több hangfelvételének védelmi ideje, de az első Bergendy-, Metro-, Illés- és Omega-felvételek védettsége is a végéhez közeledett.


A döntés nemcsak a sztároknak, jelentős karriert befutott szólistáknak kedvez, hanem több tízezer, kulturális értéket teremtő háttérzenésznek, együttestagnak is. Jól járnak azok a stúdiózenészek is, akik eddig egyáltalán nem részesültek az eladás és nyilvános lejátszás után járó jogdíjakból. A megnövelt értékesítési időszakra ugyanis a lemeztársaságoknak közös alapot kell létrehozniuk, amelynek bevételeiből a stúdiózenészek is részesülnek. Ez az eddigieknél jóval kiegyensúlyozottabb és méltányosabb elosztást eredményez, vélik az EP-képviselő szerint a szakmai szervezetek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?