Bemutatták Bodoky Tamás könyvét Strasbourgban

2009.05.06. 11:08
Az Index szerzőjének rendőri erőszakról szóló könyvének, a Túlkapásoknak angol kiadását szerdán mutatták be az Európai Parlamentben.

Bodoky Tamás, az Index újságírója Túlkapások címmel írt könyvet a 2006. október 23-i, budapesti rendőri intézkedésekről, aminek angol kiadását szerdán mutatták be. A könyv alapja az Indexen 2006 októbere és 2008 augusztusa között megjelent cikksorozat, amiért Bodoky Tamás 2008-ban átvehette a Gőbölyös Soma-díjat.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A könyvbemutatóval együtt megnyitottak egy fotókiállítást az Index fotósainak képeiből Barakonyi Szabolcs szerkesztésében, aki ugyancsak az Index fotóriportere. A bemutatót a fideszes EP-képviselő, Gál Kinga szervezte, és jelen volt a könyv szerzője, Bodoky Tamás, Balog Zoltán, fideszes országgyűlési képviselő, valamint a Kruchina-fivérek, akik a 2006. október 23-án Budapesten rendőri erőszak elszenvedői voltak.

Az angol nyelven Trespasses című könyv bemutatójával Gál Kinga az emberi jogok és a jogállamiság tiszteletben tartására próbálta felhívni a figyelmet. Gál az MTI-nek elmondta, nem lehet belügynek tekinteni a jogállamiság helyzetét egyetlen EU-tagországban sem. Az EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a hatalmi szervek mindeddig nem ismerték el felelősségüket a történtekben.