Régi programokra rak csak cimkét Európa kulturális fővárosa

2009.05.20. 16:04
Az idei év felvezető programjai közt már évek óta jól működő fesztiválokat címkéznek csak fel a kulturális főváros logójával Pécsett, és jövőre is csak kicsivel több mint egymilliárd jut majd rendezvényekre. Pedig azt ígérték, hogy ha már az ingatlanfejlesztések nem készülnek el, legalább a programok miatt érdemes lesz Pécsre látogatni.

A pécsi kulturális fővárosi év alappilléreit jelentő 2009-es programokat a közelmúltban hirdette ki a pályázatokat is kiíró Pécs2010 programiroda. A kulturális alapú városfejlesztés keretében, egyedi módon megvalósítani kívánt megaberuházások mellett elsősorban a beígért programtenger emelné Pécset a kulturális fővárosok örök panoptikumába, persze, csak akkor, ha az előkészületek ezen része is rendben menne. A Pécs2010 honlapra is feltöltött táblázat illetve a programsoroló is tartalmaz egy-két furcsaságot, például eddig is megrendezett programokat EKF köntösben, zsűri-közeli nyerteseket, miegymást.

Ilyen már volt

A felhívásra összesen 311 pályázat érkezett, melyek megvalósítására a szervezők számításai szerint kicsivel több mint 1 milliárd forintra lett volna szükség. Ehhez képest a zsűri 60 programot ítélt támogatásra érdemesnek (voltak olyanok, akik Gary Moore-, Gypsy Kings-, Seal-, Gloria Gaynor-koncertet vagy német nemzetiségi rádiósok találkozóját szervezték volna 2010-re). A megálmodott több mint egymilliárdos támogatási összeghez képest a város pályázataira mindössze 60 millió (!) forintot ítélt meg a szakmai zsűri az EKF közel 35 milliárdos összköltségvetéséből, kiegészülve a minisztérium 460, a város 150 és a Nemzeti Kulturális Alap 200 millió forintjával (összesen 810 millió). Ez azért némi haladás a tavalyihoz képest, amikor a meglévő 131 milliót a kulturális tárca 310 millióval, a Nemzeti Kulturális Alap pedig 150 millióval fejelte meg (összesen 591 millió).

Az idei felvezető év a vallási kultúra éve - 100-130 milliós költségvetéssel -, melynek kapcsolódó programjai szinte kizárólag a Pécsi Egyházmegye által kerülnek megrendezésre. A koncepcionálisan kitalált vallási rendezvények elég nagy hányadát jelentik az idei évben újnak számító kínálat elemeinek. Ugyanis legfőképpen felmelegített programokról szól a 2009-es év: nem kell hozzá magánnyomozót fogadni, bárki utánanézhet, hogy az idén már EKF támogatással létrejövő fesztiválok és társaik évek óta megtartatnak, és sikereiket nem az EKF-nek köszönhetik. Nem először van a városban és környékén Frankofon hét, Fishing on Orfű, Rockmaraton, Pécsi Tavaszi Fesztivál, PEN, Batta Dem, Ibero-Amerikai Hét, Pécsi Folknapok, POSZT, Sétatér Fesztivál, Pécsi Szabadtéri Játékok, Folk&Roll Fesztivál, Rockmaraton, ICWIP, Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, Moveast és még sorolhatnánk.

Lesz persze újonnan megrendezett program is, hiszen az EKF nem csak annyiból áll, hogy odabiggyesztik logójukat és némi támogatást a már meglévő rendezvények mellé. Ilyen új kezdeményezés például a Pécsi Irodalmi Fesztivál, az Operalia Plácido Domingoval, a Jazz Contact tehetségkutató, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, az Eszék – Újvidék – Pécs Jazz híd, a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválja, a World Press fotókiállítás. Ezen új rendezvények azonban jelentős kisebbségben vannak a korábbi, már-már hagyományosnak számító rendezvényekkel szemben.

Maguknak adtak

Ruzsa Csaba, az EKF aktuális főigazgatója szerint programfejlesztés zajlik. 2010-re többek között Bauhaus-kiállítást, nemzetközi fotókiállítást, több életmű-kiállítást ígér, de emellett csak a meglévő programok folytatását tudta ő is felhozni további példaként: „Természetesen folytatódnak a felvezető évek során pályázati úton kiválasztott programok fejlesztései: az ICWIP, a Nemzetközi Kulturális Ifjúsági Hét, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, vagy a nemzetközi könnyűzenei szereplőket magába foglaló Folk and Roll fesztivál, illetve a nemzetközi zenei programokat felvonultató Tavaszi Fesztivál."

Meglepő, hogy a zsűriben helyet foglalók közül két tagnak is szoros kapcsolata van a támogatott szervezetek némelyikével: Pál Zoltán az 5 milliós támogatást elnyert program, A pécsi kortárs szobrok bemutatása Európában szervezőjének, a Bázis Egyesületnek a tagja, Horváth Zsolt pedig a Pannon Filharmonikusok igazgatója (annak a világhírű zenekarnak, melynek pécsi koncertjei mellett szerepel folyamatosan az EKF logo). Hogy utóbbiak mekkora támogatási összeget tudhatnak magukénak, nem került nyilvánosságra.

Felvetődik, hogy ha ebben az évben csak ennyi jutott a programokra és a nagy beruházások sem tartanak sehol, akkor jövőre többmilliárdos programsorozat kábítja majd a népeket vagy csak egy kicsivel jut több a 2010-es programokra. Szalay Tamás, a Pécs2010 Kht. kulturális igazgatója szerint „egy milliárd párszáz millió" lesz rá, de arra már nem válaszolt, hogy akkor a többi támogatást mire költik el.