Elfogadták az EKF 1,8 milliárdos programját

2009.06.12. 10:52 Módosítva: 2009.06.12. 12:18
A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programjainak előterjesztéséről, 1,8 milliárd forint ésszerű elköltéséről tárgyalt csütörtökön egy rendkívüli közgyűlés.

Ellenszavazat nélkül elfogadta a pécsi közgyűlés az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorát, amit a művészeti tanács alkotott - írja a Bama.hu. A döntés értelmében mintegy 130 pillérprogramra, rendezvénysorozatra 1 milliárd 842 millió forintot költenek, melyből 700 millió forintot az Oktatási és Kulturális Minisztérium, 750 milliót a pécsi önkormányzat, 392 milliót az Európai Unió biztosít.

A programkínálat partnervárosok és civil szervezetek produkcióival bővül. Pécs adhat otthont, mint a Bauhaus vagy a Nyolcak csoportja és kortársaik kiállítása, nemzetközi tánctalálkozó, Balkán Világzenei Fesztivál, és a győri, a szegedi és a pécsi balett közös produkciójában Dante Isteni színjátékának balettbemutatója.

2010. január elsején tartják a hivatalos, pécsi nyitóünnepséget 110 millióból. Január 2-tól december 9-ig találkozhatnak a „Világsztárok Pécsett” sorozattal, 30 millióba kerül pécsi hangversenyhelyszíneken.

Április elején háromnapos Fringe 2010 Fesztivál lesz több helyszínen 25 milliós költségvetéssel. Az Utazás a török félhold körül a Művészetek Házában, a Kisgalériában vagy a török kori pincerendszerben kap helyet május 2-tól június 13-ig 12 millióért. Május végén 20 milliós költséggel rendezik meg a XIII. Európai Bányász-Kohász Találkozót, még nem tudni, hol. 50 millióba kerül a május végi kétnapos Cirkusz- és Utcaszínház Fesztivál.

A város összes szabadtéri színpadán két hónapon át tartják a Pécsi Szabadtéri Játékokat 40 millióért. A Pécs Cantat programjai számos helyszínen augusztus 15-től augusztus 22-ig zajlanak 40 milliós költségvetéssel. Augusztus 15-én nyílik a Magyarok a Bauhausban több kiállítótérben, ez a program 80 millióba kerül. A 2010-es esztendőt elindító és lezáró koncertekre 5 milliót szántak a programsor készítői.

A Ryanairen reklámozzák

Európa legnagyobb fapados légitársasága, a Ryanair a napokban promóciós-hirdetési ajánlattal kereste meg az EKF menedzsmentközpontot. Felajánlották, hogy honlapjukon hirdetik az EKF-et, illetve a repülőgépek fedélzeti magazinjaiban történő megjelenést vagy éppen a csomagtereken való hirdetést. A Ryanair nem minden érdek nélkül teszi ezt, hiszen az eszéki reptérről is szállítanak utasokat. A Ryanair honlapját havonta harmincezren látogatják. Pécs nyitott a megkeresésre.