Jogerős ítélet várható Sas József perében

2009.06.17. 11:23
Elsőfokon egy év felfüggesztettet és 300 ezer forint bírságot kapott a humorista, de a vádhatóság súlyosbítást kért, amiért másodfokon folytatódott a per. A Nemzet szerint ma várható ítélet.

Szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán várhatóan másod fokon ítéletet hoznak a Mikroszkóp Színpad vezetőjének és társának adócsalási ügyében - írja a Magyar Nemzet. A színigazgatót és B. Bélát egy éve a Fejér Megyei Bíróság bűnösnek találta négy rendbeli adócsalásban, ezért egy éve első fokon egy év két évre felfüggesztett börtönt és 300 ezer fortint bírságot ítéltek meg.

A Fővárosi Főügyészség 2005-ben emelt vádat a humorista ellen, mert 1998 és 2001 közt keletkezett 58 milliós jövedelme után nem fizetett adót és tb-járulékot. Az eljárás adatai szerint Sas József 1997-ben kötött szerződést a büntetőper elsőrendű vádlottjával azért, hogy művészi, illetve szerzői jogi védelem alá eső tevékenységében képviselje, szedje be az azért járó díjakat és kifizetőként teljesítse a járulékfizetési kötelezettségeket.

A művész az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét és azt hangoztatta, nem tudott adófizetési kötelezettségéről, illetve amikor arról tudomást szerzett, eleget tett annak: önrevízió keretében a teljes adóhiányt befizette az adóhatóságnak.

Sas József az elsőfokú ítélet ellen felmentésért fellebbezett, ugyanakkor a vádhatóság súlyosítást kért, ezért másodfokon folytatódott a per.

Május 25-én a Blikk arról adott hírt, hogy hetven éves Sas József túl sok gyógyszert vett be, és rosszul lett a tárgyaláson, az ájulás kerülgette, le kellett ülnie, ezért nem született ítélet az ügyében.