Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Megszűnt a magyar könyvesbolt Kassán

2009.08.18. 10:55 Módosítva: 2009-08-18 10:55:27
1952 óta működött a bolt, most anyagi okok miatt kellett bezárni.

Megszűnt a kassai magyar könyvesbolt, és ezzel Kelet-Szlovákiában sokkal nehezebb magyar könyvekhez jutni, mint eddig - közölte a Felvidék.Ma című szlovákiai magyar hírportál.

A kassai magyar könyvüzlet nem csak egy bolt volt a sok közül. 1952 óta működött folyamatosan ugyanazon a helyen, a Fő utca 17 alatt. Egy időben itt előadások is zajlottak. A kassai magyarok itt tudtak néhány szót váltani, a kirakatban hirdették a magyar rendezvényeket, bent szórólapokat lehetett kapni, és ha valaki nem tudott mit kezdeni fölöslegessé vált magyar könyveivel, bevihette oda. Most a szemétbe dobhatja - olvasható a tudósításban.

A Felvidék.Ma szerint elvben még 2010-ig ott maradhatott volna a könyvesbolt, de fenntartója megszüntette. "Anyagi okok is húzódnak a háttérben, de feladni egy ilyen bástyát önként nem szabad! Most döntött így a Madách-Posonium, amikor a Szlovák Rádió magyar adásának kassai tudósítói státusa is veszélybe került, sőt a Thália Színházat is megszűnés fenyegeti" - jegyzi meg az írás szerzője.