Váratlan kocsmarazziát indítottak Terézvárosban

2009.09.02. 08:02
A 6. kerületi jegyző egy tucat rendőrrel járta az éjszakát, és sorban záratta be a szórakozóhelyeket. Az alpolgármester szerint van esély arra, hogy a csendrendelet mégis érvényben marad.

Remekül sikerült a terézvárosi szórakozóhelyek kedd esti demonstrációja. A kerület szeptember 1-jén életbe lépő csendrendelete ellen tiltakozva a Liszt Ferenc téri szórakozóhelyek tízkor lekapcsolták a villanyokat. A teraszokon ülő külföldiek értetlenül néztek körül, mint akik arra várnak, hamarosan valami speciálisan magyar szokással ismerkednek meg. A budapestiek zavartalanul beszélgettek tovább.

Csak akkor derült ki, hogy mégis tudják, miről van szó, amikor felgyújtották a lámpákat, és tapshullám söpört végig a teraszokon. A tér ismét úgy nézett ki, mintha nem aznap lépett volna életbe a hatodik kerület csendrendelete, amely szerint a szórakozóhelyek, éttermek és boltok legfeljebb este tízig lehetnek nyitva éjfél és éjjel egy óra helyett.

Leszámolás

Az idill fél tizenegyig tartott. Ekkor tűnt fel az önkormányzat által budapesti Broadway-ként brandelt Nagymező utcán a kerületi jegyző, Sajtos Csilla, továbbá néhány önkormányzati alkalmazott, és vagy egy tucat készenléti rendőr. A Cheho nevű bárig sétáltak, ahol Sajtos Csilla jegyzőkönyvet vett fel, és aznapra bezáratta a helyet.

Ezek után a Mozsár utcai Caledonia következett, hasonló eredménnyel. A különítmény következő állomása egy éjjel-nappali közért volt a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol véget vetettek a rendeletellenes árusítgatásnak. A cikk írása közben, hajnali fél háromkor a különítmény a Nagymező utcai Instantnál tartott.

sz 003

A szituáció kaotikus volt, a szórakozóhelyek zömmel ugyanis már beadták kérvényüket az önkormányzathoz, hogy élhessenek a hosszabb nyitva tartás lehetőségével. Az önkormányzat ezeket a legtöbb esetben még nem bírálta el, saját késlekedését a razzia során azonban nemleges döntésként kezelte.

A helyek tulajdonosai értetlenül álltak a kemény fellépés előtt, Terézváros honlapján ugyanis még az akció idején is olvasható volt a néhány héttel korábbi megállapodás szövege.

„Kompromisszumos megállapodással zárult az egyeztetés a Terézvárosi Önkormányzat mai megbeszélésén, melyen a vendéglátókat és lakókat képviselő érdekképviselők, illetve az önkormányzat illetékesei vettek részt. A testület szeptember 10-ei üléséig terjedő időszakban megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható az egyeztetett változat elfogadásáig.”

Mégis marad a csendrendelet?

Megkerestük Hatvani Csaba alpolgármestert, aki elmondta, szerették volna betartani a megígért moratóriumot, de a jogászaik szerint egy elfogadott rendelet esetében erre nincs mód.

Az alpolgármester amúgy sem jósolt sok jót Terézváros szórakozónegyedének. A képviselők ugyanis összehívhattak volna rendkívüli ülést, hogy hatályon kívül helyezzék a csendrendeletet, ezt azonban senki nem tette meg. Hatvani szerint ennek alapján előfordulhat, hogy a 10-ei ülésen mégsem szavazzák meg a sokat támadott rendelet eltörlését.

Az alpolgármester nem tudott válaszolni arra, miért cáfolják a szakmai szervezetek, hogy a rendeletet egyeztették velük. Az az állítása pedig, hogy még csak egy szórakozóhely kérvényét utasították el, érthetetlenné teszi az esti, határozott fellépést.

A lakók kezében

Az engedélyt kapott helyek közt van a Vian kávézó, de vezetője, Városi Péter mégsem nyugodt:

„A lakók zsarolni tudják a vendéglátóhelyeket, és így bármikor visszavonhatják az engedélyt. Az emberek többnyire 10 után járnak szórakozni, ha ilyenkor be kellene zárnunk, végleg becsukhatnánk a boltot.”

sz 007

A Broadway egyesület jogi képviselője, Koltay András azt mesélte, a lakók egy helyen már most pénzt kértek, hogy aláírják az önkormányzatnak benyújtandó támogató papírt.

A Liszt Ferenc téren eddig csak a Fresco étterem nem kapott engedélyt. „Egyszeri feljelentés volt a hely ellen – mondta Róna András jogi képviselő. – Az sem zárult határozattal. Az eljárást felfüggesztették, de az engedélyhez így már meg kell szereznünk a lakók aláírását. Emiatt nonszensz a rendelet. Ha kijön például az ÁNTSZ, de nem állapít meg problémát, akkor is hatósági eljárás zajlott, amely miatt kérnünk kell a lakók beleegyezését.”

A tisztán látást nem segíti, hogy a hatályba lépés napjának délutánján megjelent egy lista az önkormányzat honlapján azokról az egységekről, amelyek engedélyt kaptak a tíz utáni nyitva tartásra. A szerencsések listáján egyes helyek kétszer szerepelnek, mások pedig híreink szerint be sem adtak kérvényt, mégis engedélyt nyertek.

Terézváros ellentmondásos lépéseire az érintetteknek egyelőre nincs logikus magyarázatuk. Egy bennfentes szerint az önkormányzat jelenleg belső csatározások színhelye. A polgármester, az alpolgármester és Kékesi Tibor, a rendelet szocialista kezdeményezője legszívesebben kihátrálna a kínos helyzetből. A velük szemben álló jegyző viszont a saját csapdájukba terelve őket keményen eljár a hatályos rendelet értelmében, szól a hivatali pletyka.

Hogy mindez igaz-e, nehezen megállapítható. A helyzet szürrealitását érzékelteti, hogy hajnali fél háromkor az Instant vezetője kijelentette, nem zár be, mire a hatóság a tizenkét készenléti rendőr kíséretében távozott.

Csendrendelet kezdőknek

A hivatali iszapbirkózás története így néz ki: Kékesi Tibor szocialista képviselő beadványt nyújt be, hogy szórakozóhelyek, boltok, éttermek ne működhessenek 10 után a VI. kerületben. Csak akkor, ha soha nem folyt még ellenük hatósági eljárás, vagy ha folyt, a ház lakóinak fele, elmarasztaló ítélet esetén a háromnegyede járuljon hozzá a 10 utáni nyitva tartáshoz.

A rendeletet fideszes és SZDSZ-es szavazatokkal együtt elsöprő többséggel elfogadják.

A szórakozóhelyek tulajdonosai véletlenül értesülnek a működésüket ellehetetlenítő szabályozásról. Felháborodás tör ki, a tulajdonosok és a szórakozni vágyók demonstrálnak, a médiában érvek jelennek meg a szórakozónegyed ellehetetlenítése ellen.

Illés Zoltán fideszes képviselő kikel a rendelet ellen, nem említve, hogy azt pártja is megszavazta. Kékesi szakmai egyeztetésekről szóló állításait sorban cáfolják, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közleményt ad ki, hogy őket az önkormányzat híreivel szemben senki nem kereste meg.

Kékesi elmondja, a „rendelet nincs kőbe vésve”, azon lehet változtatni. Nem ad magyarázatot, hogy miért a szavazás után kezdik a szakmai egyeztetést. Mindenesetre július végén leülnek a helyek tulajdonosai meg az önkormányzat, és megállapodnak:

Lefektetik: a szeptember 1-jei hatályba lépésen már nem lehet változtatni, de a szeptember 10-ei ülésen felfüggesztik a jogszabályt. Addig moratórium lép érvénybe, nem lesznek szankciók.

A szórakozóhelyek tulajdonosainak javaslatai és vállalásai alapján október végére egy betartható és nem ellehetetlenítő új rendeletet fogadnak majd el mindenki örömére.

Az önkormányzat szeptember elsején razziát indít.