Érvényben marad a terézvárosi csendrendelet

2009.09.10. 15:04 Módosítva: 2009.09.10. 16:43
A szavazáson tartózkodó képviselők miatt bukott el a csendrendelet felfüggesztése. Az önkormányzat októberben tovább tárgyalna a rendeletről.

Nem szavazták meg a terézvárosi képviselők a nagy vihart kavart, és csendrendeletként elhíresült jogszabály visszavonását. Érvényben marad tehát a rendelet, amelynek értelmében a 10 óra után nyitva tartó helyeknek az épület lakóinak hozzájárulását kell kérniük abban az esetben, ha folyt ellenük hatósági eljárás. Még akkor is, ha az nem zárult elmarasztaló ítélettel.

Ígérgetés és razziák

Mivel kiderült, hogy a rendeletet a bejelentettekkel ellentétben nem a szakmai szervezetekkel és a szórakozóhelyekkel együtt dolgozták ki, az önkormányzat ígéretet tett, hogy szeptember 10-i ülésén felfüggeszti a rendeletet, és egy, az érintettekkel „egyeztetett változatot” fogad el. A megegyezés megjelent az önkormányzat honlapján (ez később eltűnt, majd újra visszarakták).

A képviselőtestületi ülés napjáig terjedő tíz napban pedig moratóriumot hirdetnek, és nem kérik számon a rendelet betartását.

Meglepetésre azonban a jegyző, Sajtos Csilla már szeptember elsején megkezdte a pesti Broadway-n és környékén az engedéllyel nem rendelkező szórakozóhelyek bezáratását.

A jegyző szerint törvényellenes a felfüggesztés

A 10-i ülésre a jobbikos képviselő, majd az SZDSZ is a rendelet visszavonására vonatkozó előterjesztést nyújtott be, de ezeket a képviselőtestület elvetette. A képviselők ezek után Kékesi Tibor MSZP-s képviselő felfüggesztést szorgalmazó indítványáról szavaztak.

Informátoraink szerint Sajtos Csilla jegyző a szavazás előtt kijelentette, hogy szerinte a rendelet felfüggesztése törvényellenes lenne, így azt ő nem tartja megfelelő módszernek.

Ezek után a felfüggesztési javaslatot a képviselőtestület hat nem, öt igen szavazat mellett elvetette: azaz érvényben marad a csendrendelet. A hatályban lévő rendeletet az MSZP támogatta, csak a szabályozás ötletével előálló Kékesi és egy társa szavazott ellene. A Fidesz tartózkodott, az SZDSZ nem szavazott.

A nemmel szavazó képviselők döntése azon alapult, hogy egy bizonytalan jövőbeni megállapodásra hivatkozva nem szabad a rendeletet felfüggeszteni, áll az önkormányzat által a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Döntés született arról, hogy az októberi képviselő-testületi ülésen tovább tárgyalják a rendeletet, addig is egyeztetnek a lakók és a vendéglátósok képviseleti szervezeteivel.

Kérdésünkre, hogy vizsgálják-e, hogy a lakók szervezetei valójában hány főt képviselnek, Szilágyi Erika sajtófőnök elmondta, hogy nem ez a lényeg. Azokkal tárgyalnak, akik már az eddigi egyeztetéseken is részt vettek, és akik a mostani ülésen megjelenve jelezték, hogy részt vennének a munkában.

Polgári engedetlenség

Róna András, a száz körüli egységet tömörítő Terézvárosi Vendéglátók és Élelmiszerkereskedők Egyesületének jogásza elmondta, hogy az önkormányzat annyiszor szegte meg a szavát, hogy úgy érzik, nincs kivel tárgyalniuk.

Ezért úgy tudjuk, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosai a rendelet felfüggesztéséig polgári engedetlenséget hirdetnek, és továbbra is a szokásos nyitva tartás mellett működnének.

Az MTI megszólaltatta a Broadway Egyesület ügyvédjét, aki csalódottságának adott hangot, mivel bíztak abban, hogy javaslataikkal kiegészítve kompromisszumos rendeletet fogadnak el.

A Broadway Egyesület a képviselő-testülethez eljuttatott beadványában javaslatokat tett arra, hogy milyen területeken kész együttműködni az önkormányzattal. Az egyesület csütörtöki közleménye szerint továbbra is hajlandóak anyagi erőfeszítésekre, akár privát biztonságtechnikai vállalkozások, akár a rendőrség hivatalos segítségét igénybe véve a közterületek nyugalmának megőrzése és a jogszabályok betartatása érdekében.

Az egyesület vállalja a köztéri zöldterületek gondozását, illetve a köztéri hulladék összegyűjtésében is segédkezne. Együttműködne a hajléktalankérdés kezelésében is.

Az egyesület vezetősége vállalja, hogy valamennyi tagjával betartatja a működési engedélyében foglaltakat, különös tekintettel a zárás időpontjára, a teraszok méretére, és a zajra.