Terézvárosban csend van, pedig nincs

2009.09.25. 10:51
A hatodik kerületi képviselő-testület csütörtök este napirendre vette a csendrendelet eltörlésének ügyét, de aztán leszavazták az erre vonatkozó előterjesztéseket. Miért szavaz együtt a Fidesz és az MSZP?

Az előzmények és a háttér ismeretében furcsa döntés született csütörtök éjjel a terézvárosi képviselő-testület ülésén. A képviselők ismét leszavazták a csendrendelet felfüggesztésére irányuló előterjesztést, noha az csak a képviselők szavazatával kerülhetett egyáltalán napirendre.

Csütörtök reggelig úgy volt, hogy a kérdésről nem is tárgyalnak. A csendrendelet elleni tüntetésen maga az alpolgármester is így nyilatkozott. Az SZDSZ-es Rabin László azonban sürgősségi előterjesztést tett, amelyet a Fidesz, két szocialista és a független képviselők szavazatával mégis napirendre vettek.

Ezek után érthetetlen: a javaslatot az MSZP és a Fidesz sokadik együtt szavazásával elvetették. A szocialistáktól csak Kékesi Tibor szavazott ismét a saját maga által kezdeményezett jogszabály eltörléséért.

A csendrendelet körüli zavaros helyzetet mutatja, hogy Terézváros szocialista vezetése úgy nyilatkozott, megbeszélések, egyeztetések útján folytat tárgyalásokat a rendelet érintettjeivel. Ehhez képest leszavazták Rabin előterjesztésének azon pontjait is, amelyek azt írták volna elő, hogy Verók István polgármester tárgyaljon a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, a polgárőrséggel és az érintett helyek tulajdonosaival.

Vendéglátói engedetlenség

A Terézváros jelenlegi állapotait ismerők számára az alpolgármester magyarázata is kérdéseket vethet fel. Hatvani Csaba szerint ugyanis azért álltak ki a rendelet mellett, mert annak pozitív hatásai már érezhetőek. Miközben tudható, hogy a szórakozóhelyek polgári engedetlenséget hirdetve nem tartják be az új szabályozást. Mindebből nem is csináltak titkot, Terézváros nyitva van fantázianevű kampányukat az önkormányzat épülete előtt tartott demonstráción hirdették meg.

Úgy tudjuk, az ellenzék azért áll ki a rendelet mellett, mert szeretnék napirenden tartani a kérdést. A jelenlegi vezetés ugyanis nem képes betartatni saját rendelkezéseit sem. Szerintük a régebbi jogszabályok betartatásával is kezelni lehetne a kerület problémáit. Az önkormányzat csak látványmegoldásokat keres, saját ügybuzgalmát szeretné bizonyítani az új rendelettel, állítják.