Verók októberi rendeletmódosítást ígér

2009.09.25. 14:10
Október 22-ei testületi ülésükön módosíthatják a terézvárosi csendrendeletet a helyi képviselők, ha addig sikerül kidolgozni a megfelelő jogi hátteret, jelentette be Verók István, a VI. kerület polgármestere a civilekkel folytatott pénteki megbeszélés után.

A polgármester szerint a Broadway Egyesület által átadott javaslatokat beépítve akár meg is szüntethetik a vendéglők nyitva tartásának időkorlátját. A megfelelő garanciák birtokában a vendéglátó-ipari egységeknek, üzleteknek és szórakozóhelyeknek nem kellene este 22 óra után bezárniuk.

A civilek bevonását ígérik

A rendeletmódosítás jogi hátterének kialakítását az önkormányzat végzi el a rendelkezésre álló egy hónap alatt, de a munkába a civileket is bevonják, tette hozzá Verók István. Előzőleg képviselő-testület csütörtöki, éjszakába nyúló ülésen úgy döntött, nem módosítja a csendrendeletet és nem is függeszti fel alkalmazását.

Koltay András, a Broadway Egyesület jogi képviselője a javaslataikat részletezve elmondta, hogy például a kötelező hatósági díj bevezetésével biztosítaná a közterület rendjét a kerületben, ami azt jelenti, hogy a vendéglátó-ipari egységek hozzájárulnának a terézvárosi rendőrség működéséhez, így az önkormányzat több rendőrt állíthatna szolgálatba.

Javasolják azt is, hogy erősítsék meg a terézvárosi polgárőrséget, amihez a vendéglátók anyagi segítséget nyújtanának. Erre egyedi hatósági szerződés útján teremthetne lehetőséget az önkormányzat - olvasható a civilek javaslatai között.

Mint Koltay András kiemelte: a 12 pontban összefoglalt javaslatok között olyan intézkedések is szerepelnek, amelyek a zajproblémára, vagy a lakók panaszainak kezelésére is megoldást nyújtanak. Verók István ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy eddig azért nem szavazták meg a képviselők a rendelet módosítását, mert nem kaptak olyan javaslatokat, amelyek alapján azt megtehették volna. Az egyesület ajánlásairól viszont azt közölte, hogy az megfelelő alapot nyújt a szabályozás átalakítására.

A javaslatokat tartalmazó dokumentumban a civilek a szeptember eleje óta érvényben lévő rendelet alkotmányellenességét hangsúlyozzák. Szerintük azért is jogellenes a szabályozás, mert annak megalkotása előtt - az egyesület információi szerint - nem egyeztettek a fővárosi önkormányzattal, a Gazdasági Versenyhivatal elnökével és az érintettekkel, a vendéglősökkel sem.

Az egyesület szerint a rendelet súlyosan korlátozza a szabad vállalkozáshoz fűződő jogot, a gazdasági verseny szabadságát, valamint megsérti a tulajdonhoz való jogot is azzal, hogy ellehetetleníti a gazdasági tevékenységet.