Svájc fél, hogy Polanski újra megszökik

2009.10.06. 15:45
Roman Polanski kérelmezte, hogy helyezzék szabadlábra, amíg a kiadatásáról döntenek, a svájci hatóságok azonban hajthatatlanok.

A svájci igazságügyi minisztérium bejelentette: elutasította Roman Polanski lengyel származású, francia állampolgárságú filmrendező kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra, amíg a kiadatásáról döntenek.

Folco Galli, a tárca szóvivője elmondta: a svájci kormány szerint nagy a kockázata annak, hogy Polanski szabadlábra helyezése esetén megszökik.

Roman Polanski jelenleg egy svájci börtönben várja a döntést esetleges kiadatásáról az Egyesült Államokba, egy több mint harminc évvel ezelőtti szexuális bűncselekmény miatt.

A lengyel származású, Franciaországban letelepedett Polanskit az amerikai hatóságok egy 13 éves lánnyal létesített szexuális kapcsolata miatt körözték.

A filmrendezőt 31 évvel ezelőtt állították bíróság elé a kiskorú Samantha Geimerrel folytatott kapcsolat miatt. Polanskit azután tartóztatták le Los Angelesben, hogy a 13 éves lány szülei feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A rendező vádalkut kötött, bűnösnek vallotta magát kiskorúval való törvénytelen nemi kapcsolat létesítése miatt, de azt állította, hogy a kislány szexuális téren tapasztalt volt, és beleegyezett az aktusba. Először tehát részben elismerte az ellene felhozott vádakat, ám vallomása után megszökött, és elhagyta az Egyesült Államokat, mert kiderült, hogy hosszú börtönbüntetés várt volna rá. A vádat máig nem ejtették ellene, ezért azóta nem léphetett az Egyesült Államok területére.

Ügyvédje szerint bizonyíték van rá, hogy Polanski "rosszhiszemű ügyészi magatartás" áldozata volt akkor.

Egykori áldozata, Samantha Geimer megbocsátott Polanskinak nyilvánosan. A kaliforniai igazságszolgáltatás azonban kevésbé könyörületes, így idén májusban ismét és végleg elutasították Polanski kérelmét a 32 évvel ezelőtti ügy lezárására. A Los Angeles-i bíróság a kérelem elutasítása mellett személyes megjelenésre utasította a filmrendezőt.

2008 elején a kaliforniai Fellebbviteli Bíróság elutasította Polanski kérését, hogy az őrizetbe vétel kockázata nélkül Los Angelesbe mehessen ügyének újratárgyalására. Polanski ekkor ismét jelezte, hogy nem tér vissza az Egyesült Államokba, így a bírósági meghallgatáson sem vesz részt.

Mivel a rendezőre az Egyesült Államokban letartóztatás várt, a 2003-ban a Zongorista című filmjéért neki ítélt Oscar-díjat sem vehette át. Polanski Franciaországban élt, ahonnan nem adták ki az Egyesült Államoknak.